Naslovna // Tu oko nas // Dragan Belko, živa legenda Svilajnačkog fudbala (2)

Dragan Belko, živa legenda Svilajnačkog fudbala (2)

 

Dragan Belko sa priznanjima

Dragoslav Milošević – Dragan Belko, živa fudbalska legenda, rođen je 7. novembra 1943. godine u Svilajncu, od oca Živote i majke Divne. Osnovnu školu završio je u Svilajncu, a zatim upisao Srednju poljoprivrednu školu koju je pohađao dve godine i napustio zbog fudbala. Potom je završio trgovačku školu i zaposlio se u Trgovinskom preduzeću „8. oktobar“ Svilajnac gde je radio 32 godine. Radni vek je nastavio u Komunalno-javnom preduzeću „Morava“, gde se i penzionisao.
Fudbal je počeo da igra u FK „Radnički“ Svilajnac kao omladinac. Igrao je za ekipu Poljoprivredne škole u Opštinskoj ligi kada su 1960/61. bili prvaci lige, ušli u veći rang i igrali jednu sezonu. Urgencijom Pere Mrđenovića, tadašnjeg direktora škole, svi igrači prešli su u Radnički Svilajnac. Na prvenstvenoj utakmici u Đurincu „Budućnost“ – „Poljoprivredna škola“ Svilajnac (8:8), po 5 golova za svoje ekipe, dali su Radiša Milovanović i Dragoslav Milošević, koji je pre toga išao na specijalni lekarski pregled u Svetozarevu, današnjoj Jagodini. Dragan Belko prešao je 1963. godine u FK „Radnički“ Kragujevac, član Druge lige Jugoslavije, gde je igrao desnu polutku godinu i po dana. Najveći rezultat postignut je 2. juna 1963. godine kada je „Radnički“ pobedio „Budućnost“ iz Peći sa 9:0. Milošević je dobio ocenu 8 i najzaslužniji je za visoku pobedu, jer je odlično snabdevao saigrače loptom. Posebno se istakao najbolji strelac Gođevac koji je postigao 4 gola i tako postao najbolji golgeter Druge lige, ispred Mojsova iz FK „Vardar“ Skoplje. Gođevac je kao nagradu dobio zlatni sat. Najviše su o tome pisali „Sport“, „Borba“ i „Svetlost“ Kragujevac. Kad je na jednoj od utakmica gostovala Crvena Zvezda u Kragujevcu, na stadionu „Čika Dača“ prisustvovalo je 30.000 gledalaca.
Iz Kragujevca je Milošević prešao u „Radnički“ Niš, koji je bio član Prve lige Jugoslavije, i igrao jednu polusezonu gde su već igrali poznati igrači: Knežević, Dimovski, Anđelković i drugi. Igrao je u Skoplju, Mostaru, Sarajevu i drugim mestima. Na jednoj utakmici u Nišu terali su ga da igra levo krilo, ali on nije hteo. U drugom poluvremenu ušao je Dragan Holcer koji je kasnije igrao u Hajduk iz Splita i postao svetski igrač. Dragan Milošević je 1965. godine napravio sporazumni raskid ugovora i otišao u FK „Mladost“ iz Smederevske Palanke gde je odigrao nekoliko utakmica jer je dobio poziv za služenje vojnog roka u Bihaću. Posle armije Milošević je ponovo došao u FK „Radnički“ Kragujevac, član Druge lige, gde su igrali Vučković, Milašin Milić, Vladeta Žabarac, Svetozar Gođevac i drugi. Najzad se vratio u Svilajnac i u FK „Radnički“ istovremeno bio kapiten i trener, a sa njim je igrao i njegov brat Lazar Milošević. O tome je pisao „Novi put“ od 26. februara 1969. godine. Miodrag – Miša Milošević, najmlađi brat, takođe je počeo da igra fudbal u podmlatku „Radničkog“, ali je prestao i kasnije bio direktor KJP „Morava“ Svilajnac.
Fudbalski klub „Radnički“ Svilajnac 1970/71. godine ušao je u Srpsku ligu – Jug, a Belko bio najbolje ocenjen igrač od sportskih izveštača i među najboljim sportistima Pomoravlja. U timu su bile sve same fudbalske legende: golmani Panta i Zoran, Raja Pavlović, Dragan Stanisavljević, Radoslav Jevtić, Života Gavrilović, Radomir Manojlović, Bogoljub Manojlović, Milomir Ilić, Dragoslav Milošević, Petar Stanković, Dragan Petković, Zarije Radojković, Vlada Antonijević i drugi. Dragoslav Milošević – Belko, po ocenama mnogih, najbolji je igrač Radničkog svih vremena. Imao je istančan osećaj za besprekornu organizaciju igre i izuzetnu tehniku. Jedan od najvećih uspeha je i igranje u Kupu sa Napretkom iz Kruševca, kada je trener bio Božidar Vučković – Budžuka. Milošević je u Radničkom igrao do 1977. godine i završio fudbalsku karijeru u 34. godini. Dugo godina je bio u upravi kluba, dobitnik je Zahvalnice Fudbalskog saveza Srbije i Zlatne plakete FK „Radnički“ Svilajnac 2013. godine, povodom 75 godina postojanja kluba.
Oženjen, supruga Srbislava, poljoprivredni tehničar, ćerka Dragana, ekonomski tehničar, zet Dejan i unuka Nevena, magistar biohemije na doktorskim studijama u Beogradu.
– Penzionerske dane provodim u porodičnom domaćinstvu, redovno pratim TV prenose fudbalskih utakmica i od kad znam za sebe svake srede kupujem „Novi put“ – rekao je na kraju nasmejano Dragoslav Milošević – Dragan Belko, živa fudbalska legenda.

 Brana Živković

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .