Naslovna // Tu oko nas // Korona virus u Ćupriji: Zaražena 31 osoba

Korona virus u Ćupriji: Zaražena 31 osoba

Vojska štiti Opštu bolnicu i Dom zdravlja, dezinfikovana su oba objekta, a na analizama i izolaciji zaraženih se uveliko radi, rekao je Ninoslav Erić, predsednik opštine Ćuprija

Predsednik opštine Ćuprija Ninoslav Erić

Ćuprija je trenutno najveće žarište korona virusa u Pomoravskom okrugu. U toj opštini je trenutno 31 osoba zaražena kovidom 19 od 42 koliko ih zaraženih u celom Pomoravlju. Prema rečima Ninosava Erića, predsednika opštine Ćuprija, situacija bi bila daleko složenija da nisu na vreme preduzete ozbiljne mere:

-Mi smo 18. marta dobili prvog zaraženog. Imali smo dva nulta pacijenta koja su u prethodnom periodu napravila veliki broj kontakata. Odlukom Štaba za krizne situacije mi smo već tada zatvorili sve kafiće, restorane, pijacu i maloprodajne objekte, osim apoteka i prodavnica prehrambenih proizvoda. Da to nismo uradili, Ćuprija bi danas bila mali Bergamo i imali bi veći broj pacijenata da nismo preduzeli drastične mere. Zadnja odluka Štaba je bila ta da vojska kreće da obezbeđuju Opštu bolnicu i Dom zdravlja. Uradili smo dezinfekciju oba objekta i želimo da sačuvamo bolnicu jer nam je ona izuzetno važna. Ovo infektivno odeljenje je za ceo Pomoravski okrug i moramo da zaštitimo naše medicinske sestre i lekare. Dobili smo određeni kontigent opreme za medicinsko osoblje. Veoma nam je bitno da ono bude pripravno, jer nas očekuju teški dani –rekao je Erić.

On je istakao da će se od ovog ponedeljka krenuti sa analizama za javno zdravlje iz prvog karantina. Prema njegovim rečima, to su svi oni ljudi koji su imali kontakt sa zaraženima, a radiće se i veći broj uzoraka, tako da se porast zaraženih očekuje. Kako će se od ove nedelje krenuti sa njihovom izolacijom, Erić je izrazio nadu da će posle prvog preseka broj zaraženih krenuti da pada.

Što se tiče zaraženih u drugim gradovima i mestima u Pomoravskom okrugu, u Paraćinu ih ima osam, dok je u Jagodini, Svilajncu i Rekovcu po jedna osoba zaražena korona virusom.

Dušan Miletić

tagovi:

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .