Naslovna // Tu oko nas // Nove investicije za bolji živor Rekovčana

Nove investicije za bolji živor Rekovčana

 

 

Osveštavanjem zapisa i sečenjem slavskog kolača u prostorijama opštine Rekovac,prošlog četvrtka proslavljena je slava Spasovdan. Ovo je 14. godina za redom od kada se u ovoj Pomoravskoj opštini obeležava Vaznesenje gospodnje.

Vaznesenje Gospodnje, u narodu poznato kao Spasovdan, kao slava  Rekovaca, proslavlja se od 2003.godine,odlukom tadašnjeg rukovodstva opštine. Ova tradicija je nastavljena do danas, pa je osveštavanjem zapisa koji je zasađen godinu dana kasnije, tačnije 2004. godine, počela celokupna manifestacija. U prisustvu predstavnika društveno-političkog života Rekovca, građana, đaka i mališana vrtića, sveštenici su pristupili činu osveštenja i poručili  sa ovog svetog mesta da je za sve građanje najvažnije zajedništvo sa Bogom, povećanje nataliteta, mladost koja će prenositi budućim generacijama bogatu istoriju rekovačkog kraja. Nakon sečenja slavskog kolača u prostorijama opštine Rekovac i predaje kolača budućem kolačaru, Đorđu Stanojeviću, predsednik opštine Aleksandar Đorđević je istakao značaj ovog dana, osvrnuvši se na do sada urađeno u Rekovcu i budućim planovima.

            –Za nepunih godinu dana, koliko je sadašnje rukovodstvo na čelu Rekovca, stabilizovan je opštinski budžet, jer je kao u većini manjih opština u zemlji, on bio na nezavidnom nivou.Vremenom je dosta toga vraćeno dobavljačima, a sada se polako kreće u nove investicije.Mogu da se pohvalim preduzećem “Cveteks” koje je nedavno kod nas otvorilo 30 novih radnih mesta, a takvi projekti će i ubuduće biti naš cilj-nova radna mesta da mlade vratimo u naš Levač, jer je migracija stanovništva sve veća. Naš razvoj se zasniva na razvoju turizma i poljoprivrede, i te dve grane planiramo uporedo da razvijamo. Trudimo se da imamo odlične odnose sa Ministrastvom kulture i turizma kao i poljoprivrede, a primer da nam pomažu je podržavanje plana na otvaranju mlekare slovačkog proizvođača sa kojim smo od nove godine u pregovorima. Ja se nadam da ćemo do jeseni otvoriti taj pogon, što će za naš kraj veoma značiti. Na taj način će se razvijati rekovačka sela uz postojeće resurse, a time će se zatvoriti jedan krug- da proizvodimo i prerađujemo ono što imamo i novac koncentrišemo ovde u samu opštinu, jer glavni zadadtak je punjenje budžetske kase i vraćanje starih dugova uz povećanje broja radnika, koji zaslužuju bolji život, rekao je Aleksandar Đorđević,predsednik opštine Rekovac, poželevši svim Rekovčanima srećnu slavu.

Prema poslednjem popisu, Rekovac ima oko 11.000 stanovnika. Od tog broja 3000 ljudi živi u samom gradu, a ostali u 32 sela koja su u sklopu opštine.

T.Mitrović

 

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .