Naslovna // Tu oko nas // Od male radionice do štamparije

Od male radionice do štamparije

 

Tradicija duga 50 godina

Milovan, Draga i Saša u štampariji pored najnovije mašine

Miodrag Vojinović (1925–2004), jedan od najpoznatijih bravara u Svilajncu, otvorio je 1966. godine u Mišarskoj ulici bravarsku radionicu u kojoj je dugo godina radio. Njegova supruga Grozda (1926–2002) bila je jedna od 19 osnivača Štamparije „Prvi maj Svilajnac“, a u punoj snazi radilo je preko 130 zaposlenih. U Štampariji je na praksu, kao učenik Škole učenika u privredi u Svilajncu, dolazio i njihov sin Milovan-Mića Vojinović (1948). Milovan je završio i Grafičku školu u Beogradu i tako postao jedan od najboljih knjigovezaca u Svilajncu. Ceo svoj radni vek proveo je u svilajnačkoj Štampariji sve do 2005. godine kada se penzionisao. U Štampariji je 23 godine radila i njegova supruga Draga (1953), rodom iz Đurinca. Štamparija u Svilajncu više ne radi.

Zgrada štamparije „Knjigovezac“ u Svilajncu

– Knjigovezački zanat je u izumiranju, tako da se cela naša porodica trudi da održi i nastavi tradiciju. Zato smo sinu Saši 1998. godine u Sinđelićevoj ulici otvorili štampariju „Knjigovezac“ Svilajnac – kaže Mića.
Saša (1978) završio je četvorogodišnju Grafičku školu u Nišu za knjigovesca i ofset mašiniste. Prve mašine su bile „Nož Adas“ i štamparska mašina „Rotoprint“. Saša je veliku pomoć imao od oca Miće, majke Drage, sestre Slavice i tetke Ivanke Timotijević (po majci) koji su ga materijalno pomogli. U početku je štampao zahvalnice, diplome, povelje, pozivnice, vizit karte, blokove i reklamni materijal. Kasnije se prešlo na štampanje knjiga, restauraciju starih crkvenih knjiga za crkve i manastire, kao i jevanđelja. Najstarija restaurirana knjiga je iz 15. veka u Miljkovom manastiru. Saša je radio za ceo Braničevski i Šumadijski okrug, bez ikakve nadoknade. Dosta toga je uradio za škole, biblioteke, opštine, kulturno-umetnička društva i mnoge društvene i privatne firme. Od male radionice sa tri mašine danas je to jedna od najboljih štamparija i knjigoveznica u okolini, sa preko 30 savremenih mašina, u novom proširenom prostoru koji je urađen 2013. godine sa 150 kvadratnih metara. Stigla je i najnovija neraspakovana mašina za digitalnu štampu na raznim medijima marke „HP – T-975“ koja je nabavljena u Beogradu, a kupljen je i plac od 20 ari za novu halu. Cela porodica Vojinović bavi se i humanitarnim radom i pomažu razna sportska udruženja, crkve i manastire. Saša specijalno radi u koži plakete i povelje za razna priznanja, a najponosniji je na činjenicu da su pojedine njegove povelje stigle čak do Tomislava Nikolića, Vladimira Putina, Božidara Đelića, predsednika iz bratske opštine Radovljica i dr.

Saša Vojinović pored jedne od svojih mašina

– Želim da još više usavršim posao i da sa svojom suprugom Ivanom ljubav prema ovom izuzetno lepom zanimanju prenesem na našu decu Savu, Dunju i Vasu. Cilj mi je, takođe, da zaposlim što veći broj radnika mlađe generacije kako ne bi odlazili u inostranstvo jer je Srbija najlepša zemlja – kaže Saša.
Danas se posao proširio i dolaze zahtevne mušterije, tako da složna porodica Vojinović radi razne vrste poveza: ruski, francuski i turski, zatim delovodnike, protokole, patente i polupatente, gramate, blagodarnice, protokolarne knjige, a isto tako se bave i restauracijom matičnih knjiga za crkve i opštine. Nadamo se da će i četvrta generacija Vojinovića uspešno nastaviti dugogodišnju tradiciju svojih predaka.

Tekst i foto: Brana Živković

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .