Naslovna // Tu oko nas // Replika Ajfelovog tornja u Plažanu: Selo moje lepše od Pariza

Replika Ajfelovog tornja u Plažanu: Selo moje lepše od Pariza

Ajfelov toranj u dvorištu ove porodice već nekoliko godina privlači pažnju kako slučajnih, tako i namernih prolaznika, ali izaziva i raznolike komentare. Ipak, kao takav, nikoga ne ostavlja ravnodušnim i glavna je seoska atrakcija

Dragiša na svom tornju

Ajfelov toranj u selu centralne Srbije. Zvuči neuobičajeno, ali sasvim je istinito. Maketa jedne od najpoznatijih građevina na svetu nalazi se u selu Plažane u blizini Despotovca i kao takva glavna je seoska atrakcija. Upravo je to bio i povod našeg dolaska u ovo selo.

Dragiša Milanović iz sela Plažane imao je dvadeset jednu godinu kada se otisnuo put Pariza radi zaposlenja. Tamo je radio kao šofer i u prodavnici nameštaja. U početku nije planirao da ostane dugo kod rođaka koji tamo žive, ali život je imao drugačije planove za njega i suprugu Stanku, te su tamo ostali duže nego što su planirali: više od 40 godina. Po povratku u svoje rodno mesto, Dragiša se odlučio na neobičan građevinski poduhvat. Očaran lepotom poznate evropske metropole i Ajfelovom kulom, njenim simbolom, pre par godina Dragiša je poželeo da ima nešto slično – što je i ostvario. Maketa najpoznatije građevine u Parizu sada zauzima glavno mesto u dvorištu njegove kuće:

Građevina od 13 metara glavna je seoska atrakcija

-Ideja za tako nešto je nastala sasvim spontano. Dok smo boravili u Francuskoj, mi smo voleli da obilazimo toranj i uvek nam je bio na vidiku. Kada smo se vratili ovde, javila se želja da obnovimo taj osećaj i setio sam se da napravim nešto slično tome. Mislio sam da bude manji, ali je ispao je duži nego što sam mislio. Tako je i ostalo –rekao je Dragiša.

Na građevini visokoj 13 metara i teškoj 1000 kilograma, dosta dugo radilo je troje radnika. Kula je izrađena u ateljeu radnika i u dvorište je postavljena kranom. Uloženo je dosta vremena, truda i novca, ali Dragiši nije žao. Noću čak i svetli, baš kao original na zapadu. Iako je porodica na početku negodovala, vremenom su prihvatili njegovu zamisao:

-Unuka Ana je bila najviše za to je napravimo, dok su sin i supruga bili malo skeptični. Reakcije okoline i komšiluka su različite. Neko pohvali, neko pokudi. Čuo sam komšije kako komentarišu da će ih grom sve pobiti (smeh). Sada dolaze da se slikaju, kako ljudi odavde, tako i oni sa strane, a najviše ima dece –rekao je Dragiša.

Dragiša sa suprugom Stankom i majkom Sofijom, koja je nedavno napunila 100 godina

Svoje penzionerske dane, Dragiša trenutno provodi u selu Plažane sa suprugom Stankom i majkom Sofijom, koja je nedavno proslavila svoj 100. rođendan. I ona je povremeno odlazila u Pariz, a sada dane provodi u svom selu i kako kaže, uživa u pogledu na velelepnu građevinu u svom dvorištu. Preko leta vole da tu popiju kafu i da uživaju sedeći na kuli, te željno iščekuju toplije dane kada će moći da nastave svoj porodični ritual.

Za neku novu građevinu, planova, ali i mesta u dvorištu više nema. Iako su u Parizu proveli dobar deo svog života i nagledali se njegovih lepota, ova građevina u njihovom dvorištu sada je tu da ih podseti na sve lepe dane koje su proveli u Gradu svetlosti, a tu je i da duh Pariza ne iščezne u potpunosti iz njihovih srca.

SUVENIRI TORNJA I UNUTAR DOMA

Suveniri izazivaju veliku pažnju gostiju

Ajfelova kula u dvorištu, a i unutar kuće situacija je slična. Tamo se mogu videti slanici u obliku tornja, a žestina se služi iz flaše u obliku ove kule. Tu su i poslužavnici sa aplikacijom poznate građevine, kao i brojni suveniri. Svaki od njih nailazi na pozitivne reakcije gostiju, a Milanovići ih sa ponosom pokazuju svima koji kroče u njihov dom.

Dušan Miletić

tagovi: ,

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .