Naslovna // Tu oko nas // Slavica najbolja šnajderka

Slavica najbolja šnajderka

 

 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Slavica Komnenović u svojoj radnji

Slavica Komnenović (1953), jedna od najboljih šnajderki u opštini Svilajnac, rođena je u Gložanu od oca Radosava i majke Ružice. Osnovnu školu do petog razreda završila je u Gložanu, a osmi razred u Svilajncu. Na šnajderski zanat išla je kod Rade šnajderke u Gložanu. Zatim je 1973. godine pri firmi „Kluz“ išla u školu godinu dana na Narodnom univerzitetu „Božidar Adžija“ u Beogradu. U školu je išla pre podne, a po podne na praksu. Posle godinu dana polagala je predmete: srpski jezik, tehnologiju tekstila, tehniku izrade modela, održavanje mašina, a za diplomski rad uradila je haljinu. Leposava – Lepa Nikolić iz Gložana bila je maneken na polaganju pred stručnom komisijom koja se sastojala od 5 članova. Slavica je uspešno položila diplomski rad i dobila Uverenje o stručnoj osposobljenosti za izradu ženske odeće. Otvorila je privatnu šnajdersku radnju u Gložanu, a posle udaje za Dragana Komnenovića zv. Kec nastavila je da radi kod kuće u registrovanoj radnji „Slavica“ Svilajnac u naselju Vračar. U svom dugogodišnjem radu Slavica je sašila bezbroj vrlo kavalitetnih haljina, suknji, kompleta odela i drugo, a mnoge sitne prepravke mušterijama nije želela da naplati. Vrlo se rado seća svojih učenica Mire iz Gložana, Sanele iz Bobova, Evice iz Burovca, Verice, Goce i drugih. Nekadašnja učenica Dušica Pavlović iz Gložana veoma je zahvalna Slavici i danas joj se redovno javlja iz Toronta u Kanadi.
Slavica Komnenović ne bira svoje mušterije, ali kod nje je dolazila sve sama elita: učiteljice, nastavnice, profesorke, lekarke, „oficirke“, direktorke i druge zahtevne osobe. Svoje tri vredne šivaće mašine „Bagat“, „Enverica“ i „Metro specijal“, koje su još u upotrebi, verno čuva. Slavica se nerado seća poplave pre dve godine kada je pretrpela velike gubitke, ali je uspela da svoju radionicu osposobi i nastavi da uspešno radi. Danas ima svoje verne mušterije, ali joj mnoge komšije i prijatelji rado svraćaju jer ih Slavica uvek dočeka sa osmehom i lepim rečima. Čak i kada je u nekom poslu, odvoji vremena da sa njima porazgovara, tako da svi ugodno provedu vreme u njenoj radionici. Na kraju da dodamo da je vredna šnajderka Slavica za fudbalske klubove šila kapitenske trake, trake za redare i korner zastavice, ali nije nikad naplatila.
Svoje penzionerske dane provodi sa svojom porodicom, sinom, snahom i unucima, kao i u druženju sa svima koji vrlo rado kod nje svraćaju.

Tekst i foto: Brana Živković

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .