Naslovna // Tu oko nas // U Dublju održano prvo takmičanje kovača Srbije

U Dublju održano prvo takmičanje kovača Srbije

 

Detalj sa manifestacije

U Dublju, selu sa najviše miraždžija u opštini Svilajnac, održano je prvo takmičenje kovača Srbije koje je organizovalo Udruženje radnika umetnika Srbije sa sedištem u Gornjem Milanovcu. Domaćini su bili Milica i Ivica Ivanović u čijoj kovačkoj radionici „Čekić“ je održano ovo jedinstveno takmičenje pred velikim brojem takmičara i gostiju. Stari i mladi kovači kovali su jatagan u čast vojvode Stevana Sinđelića, koji je rođen u ovom kraju; sablju i koplje u čast srednjevekovnog junaštva, a poljoprivredne alatke u čast poljoprivrede i industrije. Takmičari su bili iz kovačke radionice „Čekić“ iz Dublja, kovačke radionice „Dedin“ iz Starog sela, radionice „Olujić“ Gornji Milanovac i drugih radionica.

Ivica Ivanović, Radivoje Biševac i Milica Ivanović

Najmlađi učesnik na manifestaciji bio je Marko Radivojević (27) iz Dragova koji je uradio jatagan, Goran Ristović iskovao sablju, a Radojko Olujić je iz svoje radionice doneo bojno koplje koje simbolizuje borbu na Kosovu.
Udruženje iz Gornje Milanovca okuplja kovače, stolare, duboresce, slikare, pesnike i umetnike u kovanom gvožđu koji su upriličili izložbu svojih radova, a jedan od njih koji je izložio svoje slike je i Ljubiša Stanković, slikar iz Gornjeg Milanovca. Priređen je i svojevrstan kulturno-umetnički program. Branko Krković iz Danilovgrada otpevao je epske pesme iz Crne Gore, Moro Maksimović iz Gornjeg Milanovca pričao je svoje aforizme, zdravicu je održao Milinko Gojković iz Gornje Trepče, a nastupio je duvački orkestar Božidara Mladenovića iz Dublja, kao i drugi učesnici. Ivici Ivanoviću dodeljeno je priznanje i proglašen je Vitezom za doprinos u promociji kovačkog zanata, a istaknutim pojedincima je Radojko Olujić, predsednik udruženja, uručio zahvalnice. Na kraju je pod šatorom „Miradžija“ Burovac priređen svečani ručak za sve učesnike i goste, uz narodnu muziku koju je svirao orkestar Zvezdana Tomića iz Viteževa.

Tekst i foto: Brana Živković

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .