Naslovna // Tu oko nas // Živojin Predić, najstariji stolar u Troponju

Živojin Predić, najstariji stolar u Troponju

 

Žika Predić u etno-dvorištu koje je uredio njegov unuk Dalibor

 
Živojin – Žika Predić rođen je 14. marta 1937. godine u Troponju, od oca Radosava i majke Cvete. U svom selu završio je 4 razreda osnovne škole, a učitelji su bili Radojica i njegova supruga Zora Pavićević, Petar i Radmila Đurković. U Školu učenika u privredi upisao se 1949. godine da uči za stolara. Zgrada je bila preko puta Pošte, danas je tu Gimnazija. Od nastavnika se najviše seća Đorđa Vicanovića koji je bio veoma strog. Pre podne je išao u školu, a po podne učio stolarski zanat kod Jovanović Živka, Troponjca, kod koga je i stanovao. Radnja je bila u blizini stare autobuske stanice u Svilajncu, u kojoj je nekad bila banka Boge Donića. U blizini su bile još četiri stolarske i jedna bačvarska radionica. Posle tri meseca napustio je školu i radio za platu kod majstor-Živka. Iako se Đorđe Vicanović protivio, dozvoljeno mu je da polaže ispit pred komisijom. Srpski i matematiku od opštih predmeta, a od stručnih, obračunao je materijal za hoklicu koju je napravio za diplomski rad i tako stekao svedočanstvo da se može baviti stolarskim zanatom. U vojnoj knjižici upisano je da je školu pohađao tri godine.
– Kad je majstor-Živko otišao na vojnu vežbu, poverio mi je da vodim radnju i povećao mesečnu platu, a ja sam tada pravio kredence, šifunjere i krevete za svadbe, dok je novac ostavljan kod njegove žene Lepe. Živkov sin Jova je završio gimnaziju i takođe radio u radnji gde sam ja bio kalfa, a on šegrt. Ispred radnje Jova i ja zasadili smo 1953. godine četiri lipe i zalivali vodom iz Resave koju smo donosili u kofama – kaže Žika Predić.
Jova je kasnije zatvorio stolarsku radionicu i otvorio poznatu kafanu pod nazivom „Lipov lad“, koja i dan-danas postoji u Svilajncu, kao i veoma lepe lipe. Posle 5 godina provedenih kod Živka, Predić je otišao da radi kod Pere stolara u Svilajncu, a posle radio 4 – 5 godina u Medveđi kod Živojina Stanisavljevića. Najpre je putovao biciklom, pa motorom i na kraju kupio kola „Fijat 1300“. Živojin Predić je prvi u Troponju otvorio samostalnu stolarsku radnju 1964. godine, a u Troponju je jedno vreme bilo oko 50 registrovanih radnji raznih zanimanja. Imao je i učenike od kojih su bili Vojinović Živorad, Milić Miroljub, Predić Zoran i sin Predić Petar koji ima položen ispit za stolara i roletnara. Kao radnici u radnji su sa njim radili Obradović Slobodan i Janošević Momčilo iz Troponja. U početku je radio na tezgi ručno, kasnije nabavio mašinu u Beogradu, a onda kupio u Italiji savremenu „Dihtericu 220 D“ koja radi više operacija. Tokom bavljenja ovim zanatom majstor Žika pravio je prozore, vrata, stolove, ograde, lamperiju, a od drveta najviše koristio jelu, bor, bagrem, jasen i hrast. Mnoge zadovoljne mušterije su hvalile kvalitet stolarije i tačnost isporuke. Stolarska radnja je veoma uspešno radila do 1994. godine kada se penzionisao i stekao penziju kao privatnik, a stolarskim zanatom je nastavio da se bavi njegov sin.
Zahvaljujući naporima i zalaganjem Troponjaca u centru sela napravljena je izuzetno lepa crkva posvećena Ognjenoj Mariji. Celokupan materijal obezbedio je Crkveni odbor iz Troponja. Žika Predić je sa svojim sinom Petrom besplatno napravio 14 drvenih prozora sa duplim staklom, braća Vojinovići su napravili vrata, a Dragan Aćimović kupolu.
Danas jedan od najpoznatijih i najstarijih stolara u Troponju, Živojin – Žika Predić, kao penzioner bavi se vinogradarstvom i pčelarstvom. Veoma kvalitetan med poklanja brojnim rođacima i prijateljima, kao i svojim unucima i praunucima.
Tekst i foto: Brana Živković

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .