Naslovna // Tu oko nas // Života Gavrilović-Pasulj, živa legenda Svilajnačkog fudbala (5)

Života Gavrilović-Pasulj, živa legenda Svilajnačkog fudbala (5)

Igrao od beka do krila


Života Gavrilović – Pasulj rođen je 10. 11. 1946. godine u Kušiljevu, od oca Borislava i majke Donke. Preselili su se 1953. godine u Svilajnac gde je otac Bora otvorio poslastičarnicu blizu osnovne škole u ulici Svetog Save. Života je nadimak Pasulj dobio u trećem razredu osnovne škole na priredbi, gde je u skeču „Čudotvorni pasulj“ igrao glavnu ulogu. Osnovnu školu završio je u Svilajncu, Srednju ekonomsku 4 godine u Skoplju i upisao Višu ekonomsku školu u Beogradu, ali nije diplomirao zbog fudbala. U šestom razredu razredni starešina Jovan Miladinović – Kurin, fudbalski sudija, odveo je Životu Gavrilovića – Pasulja i Acu Mikića – Liju u Kušiljevo da igraju za Radnički prijateljsku utakmicu protiv Napretka.


Prvu prvenstvenu utakmicu za Radnički Gavrilović je odigrao 1966. godine protiv FK „Šumadija“ u Kragujevcu (1:1). Veoma talentovan, snažan i izdržljiv, mogao je da trči „ceo dan“. Igrao je na svim pozicijama od beka do krila, samo nije bio golman. Imao je sreće da igra u čuvenoj Belkovoj generaciji kada su ušli u Srpsku ligu pod vođstvom trenera Božidara Vučkovića – Budžuke i Miodraga Kovačevića – Mikluše, koji je bio predsednik kluba. U sezoni 1970/71. bilo je 76 utakmica sa postignuta 132 gola. Igrao je u ekipi i bio kapiten 9 godina kada su došli mlađi igrači kao što su: Radača, Trajković, Joka, Rosić, Vitković, Božinović, Milutinović i drugi. U Svilajncu 1974. godine na utakmici „Radnički“ – „Trstenik“ 5:1, po 2 gola dali su Dragan Vitković i Života Gavrilović. Najviše ima odigranih utakmica od svih igrača za FK „Radnički“ Svilajnac, gde se promenilo 15 trenera, a fudbalsku karijeru završio je 13. maja 1980. godine. U Svilajncu je „Radnički“ ugostio FK „Partizan“ iz Beograda gde su gosti pred 4.000 gledalaca golovima Slobodana Santrača, Stevanovića i Kovačevića pobedili sa 3:0. Utakmica je upriličena u čast dugogodišnjih prvotimaca Dragoslava Miloševića Belka i Živote Gavrilovića – Pasulja koji su se oprostili od aktivnog igranja fudbala. Na jednoj od utakmica Pasulj je zadobio i tešku povredu ključne kosti. Nikad nije hteo da napusti Radnički i Svilajnac, iako je imao ponudu od Dušana Varagića da pređe u „Čelik“ iz Zenice.
Po povratku iz Niša, na Bojači je 28. septembra 1970. godine odigrana prijateljska utakmica između Radničkog i Čelika 2:2. Za goste su tada igrali poznati igrači: Stijović, Herceg, Talić, Pintol, Andrejić, Renić, Lalić,Gavran, Bajrić i drugi, a Gavrilović je igrao halfa i odlično čuvao Renića. Fudbalski klub „Radnički“ Svilajnac ima veoma bogatu tradiciju i u svojoj istoriji igrao je sa mnogim klubovima iz Jelen super lige kao što su: FK „Novi Pazar“, „Mladost“ (Lučane), „Metalac“ (Gornji Milanovac) „Javor“ (Ivanjica), „Radnik“ (Surdulica), „Radnički“ (Niš), „Napredak“ (Kruševac), „Jagodina“ i drugi.
– Mi smo bili ravnopravni protivnici svim ovim ekipama, a po igračima ondašnja Srpska liga bila je jača nego danas Jelen super liga Srbije – kaže živa fudbalska legenda Života Gavrilović – Pasulj.
Bilo je mnogo dobrih igrača kao što su: Ugljanin iz Novog Pazara, Kiković i Drulović (Nova Varoš), Jovica Nikolić, Vlada Petrović i Jestrović (Jagodina), Krasulja, „Crevar“ i braća Manojlovići iz „Morave“ Ćuprija, Erac iz Paraćina i mnogi drugi. Gavrilović je posle uspešne fudbalske karijere završio trenersku školu kod prof. dr Veljka Aleksića, pri DIF-u u Beogradu. Bio je jedno vreme trener u FK „Radnički“ Svilajnac zajedno sa Mišom Tibljašom, a zatim sâm radio 6 godina. Trenirao je i FK „Napredak“ iz Kušiljeva kada su ušli u Srpsku ligu i bio direktor kluba u dva mandata u Drugoj ligi. Predsednik kluba bio je Mirče Veličković, a trener Milan Radonjić. Takođe, Gavrilović je bio direktor kluba FK Radnički“ Svilajnac kad je ušao u Drugu ligu pod vođstvom Andrije Maksića. Trenirao je takođe FK „Vinogradar“ iz Crkvenca koga je uveo u veći rang takmičenja i bio selektor reprezentacije veterana opštine Svilajnac. Delegatsku dužnost na Zoni obavljao je 4 godine.
Gavriloviću je opština Svilajnac, kada je predsednik bio Miodrag – Mile Savić, dodelila plaketu za doprinos unapređenja sporta, a od FK „Radnički“ Svilajnac dobio je zlatnu i srebrnu plaketu. Života Gavrilović radio je u Trgovinskom preduzeću „8. oktobar“ Svilajnac na raznim poslovima, a jedno vreme bio je komercijalni direktor gde se i penzionisao 2008. godine sa 41 godinom radnog staža u istoj firmi. Oženjen je, supruga Slavica, radila je kao farmaceutski tehničar u gradskoj apoteci Svilajnac. Sin Zlatko, inženjer elektrotehnike, radi u Beogradu, snaha Slađana, lekar u hitnoj pomoći u Kovinu, unuka Lenka je učenica 7. razreda osnovne škole. Brat Slobodan živi u Svilajncu, a sestra Branka u Skoplju. Penzionerske dane provodi sa suprugom u porodičnom domaćinstvu u Sinđelićevoj ulici, a redovno na „Bojači“ gleda fudbalske utakmice i uvek je na počasnom mestu u loži.

Na slici: Života Gavrilović 1966. godine
Na slici: Gavrilović, komercijalni direktor
Na slici: Gavrilović je redovni čitalac Novog puta

Svilajnac, 6. april 2017. Brana Živković

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .