Naslovna // Vesti // Da se istorija ne ponovi !

Da se istorija ne ponovi !

 

Obeležen dan pobede nad fašizmom u Drugom Svetskom ratu

Polaganju venaca žrtvama prisustvovao i Ivan Starostin, prvi sekretar ambasade Ruske Federacije, kao i zamenica gradonačelnika Jagodine, Snežana Vukašinović


Dan pobede nad fašizmom u Drugom Svetskom ratu, obeležen je prošlog utorka, na Ruskom groblju u Jagodini. Vence su, pored boraca i brojnih poštovalaca, položili Ivan Starostin, prvi sekretar ambasade Ruske Federacije u Beogradu, zamenica gradonačelnika Jagodine Snežana Vukašinović, kao i Velimir Ostojić, predsednik Udruženja palih boraca za Pomoravlje. Crvena armija je tom prilikom dala nemerljiv doprinos u oslobađanju Jagodine, te je tom prilikom Ivan Starostin izjavio sledeće:
-Za nas Ruse i braću Srbe ovo je veliki praznik, koji obeležavamo sa suzama u očima, kada odajemo počast palim borcima. Svaka porodica, i u Srbiji i u Rusiji, ima one koje se sećaju ovih dana. Naravno, sećamo se tragičnih trenutaka ove borbe. Bitno je da se ovo više nikad ne ponovi. Siguran sam da ćemo zajedno kao i pre nastaviti ovu borbu i da se ovo neće ponoviti u životima naših mlađih generacija –rekao je Starostin.
Velimir Ostojić, predsednik udruženja palih boraca za Pomoravlje, takođe smatra da se ovako nešto ne sme zaboraviti, ali ni ponoviti:
-Ovaj dan se obeležava u celom svetu. Uvek smo se ponosili i ponosićemo se ljudima koji su na bilo koji način žrtvovali svoje živote. Dužni smo da im sa punom pažnjom odamo počast, jer to u potpunosti zaslužuju. Ovaj dan za mene označava slobodu i život generacija, bez opterećenja i mračnih sila u životima svakog od nas –rekao je Ostojić.


Venci su položeni na groblju palih boraca Narodnooslobodilačkog rata, na Ruskom groblju gde je sahranjeno 1070 Crvenoarmejaca, kao i na spomeniku borcima za oslobođenje Srbije na jagodinskom skveru.
Dušan Miletić

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .