Naslovna // Vesti // IN MEMORIAM : Бајо Џаковић (27.05.1960 – 02.10.2018.)

IN MEMORIAM : Бајо Џаковић (27.05.1960 – 02.10.2018.)

Данас је преминуо познати писац и новинар, наш дугогодишњи колега и пријатељ Бајо Џаковић у 59.години после краће и тешке болести.

Бајо Џаковић је рођен 27.маја 1960.године у Јагодини. Био је дугогодишњи уредник и новинар недељника ,,Нови пут” у коме је радио готово три деценије. Од 1975.године објављивао је песме, приче, књижевну критику и публицистику у преко сто гласила у земљи и иностранству, а заступљен је у више стотина антологија и књижевних зборника и превођен на десетак европских језика.

Објавио је преко 40 ауторских књига, од чега 28 књига поезије, и приредио исто толико антологија и књижевних зборника.

Награђиван је бројним и значајним књижевним и друштвеним наградама и признањима, од Октобарске награде града Јагодине и награде ,,Светозар Марковић”, преко ,,Златног Орфеја”, ,,Златне значке ” – Културно просветне заједнице Србије, ,,Златног слова”, ,,Златне повеље” Српског пера, ,,Смелог цвета” до награда ,,Раваничанин”, ,,Блажо Шћепановић”, ,,Душан Срезојевић”, ,,Песничка хрисовуља”, ,,Живојин Павловић”, Почасне повеље Удружења књижевника Србије, награде Интернационалне академије ,,Иво Андрић” за најбољу књигу.

Био је уредник више књижевних гласила, председник Подружнице Удружења књижевника Србије за Поморавски округ у више мандата и један од оснивача Књижевног фестивала ,,Српско перо”.

Бајо Џаковић ће бити сахрањен у четвртак, 04.октобра у 12,30 часова на Градском гробљу у Јагодини.

 

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .