Naslovna // Vesti // Litija od stare crkve do manastira Jošanica

Litija od stare crkve do manastira Jošanica

 

Posle večernje službe u Jošanici pred vernike su iznete, na poklonjenje, mošti Svetog velikomučenika Pantelejmona

Svečana litija, koja se organizuje povodom slave manastira Jošanica- Sabora srpskih svetitelja, išla je u subotu iz porte Stare crkve u Jagodini do srednjovekovnog manastira Jošanica, udaljenom oko 13 kilometara.

Litiju, u kojoj je bilo oko stotinu vernika, je prevodio arhijerejski namesnik belički protojerej Nebojša Mladenović, sa sveštenstvom Jagodine i starešinama manastira Jošanica. Sveštenici su, na čelu litije, nosili mošti Svetog Pantelejmona. U pratnji je bilo i vozilo policije.

Običaj je da se litijom odlazi u hram koji je posvećen svetitelju koga slave. Već 12 godina organizuje se litija do Jošanice povodom slave Sabora srpskih svetitelja. Mladenović kaže da litija poreklo vuče iz hrišćanske starine.

-Mi na taj način želimo da litijski odemo do mesta koje je posvećeno prazniku Sabor srpskih svetitelja. Ovo je jedan izraz blagočešća našeg naroda i želje da se osvešta jedan prostor gde živimo i boravimo, da na taj prostor prizovemo blagoslov Božji i da na taj način učinimo životnu sredinu prijatnijim mestom za boravak – rekao je Mladenović.

Na putu prema Jošanici vernici su se odmarali kod škole u Vinorači i u crkvi u Siokovcu gde je čitana molitva. Posle večernje službe u Jošanici pred vernike su iznete, na poklonjenje, mošti Svetog velikomučenika Pantelejmona.

Manastir Jošanica sagrađen je u vreme kneza Lazara, a po narodnom predanju, manastirska crkva je sagrađena da se u njoj venčaju knez Lazar i kneginja Milica.

J.L.

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .