Naslovna // Vesti // Ministar Šarčević posetio Paraćin

Ministar Šarčević posetio Paraćin

 

Podrška autonomiji škola

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević posetio je prošlog četvrtka Paraćin, obišao Osnovnu školu „Stevan Jakovljević“ i Mašinsko-elektrotehničku školu.


Prilikom obilaska osnovne škole ministar je poručio zaposlenima da su primer dobre autonomije škola koju će u narednom periodu Ministartsvo podržavati.
-Samo trećina škola je visoko ocenjena u procesu spoljašnjeg vrednovanja, a vaša škola je jedna od njih. Nažalost, to nije pravilo već izuzetak. To moramo da menjamo, rekao je Šarčević. Ovo je redovna agenda našeg obilaska Srbije, 46. škola u kojoj smo. Moji razgovori sa direktorima odnose se na novi Zakon o platama i priliku da se prosveta izjednači sa ostalim korisnicima budžeta, ali i pravljenje kategorija, odnosno platnih razreda unutar sistema.
OŠ ”Stevan Jakovljević” je projektom „Razvionica“ dobila status škole u Ogledu, pa se u njoj primenjuje novim pristup u nastavi, sa akcentom na razvoju učeničkih i profesionalnih kompetencija. Takođe, izražena je upotreba informaciono komunikacione tehnologija u nastavi, digitalne učionice , pa je od tekuće školske godine uveden fakultativni program ,,Robotika i informacione tehnologije u školi“ u saradnji sa Mašinsko-elektrotehničkom školom.
-Misija škole je da kreira modernu, efikasnu i podsticajnu školu po meri deteta, koja podstiče samopouzdanje, odgovornost učenika, ali i profesionalno ponašanje zaposlenih i saradničke odnose sa svim zainteresovanim stranama, rekla je direktorka Snežana Tanić.
Ministar je potom obišao radionice u kojima učenici paraćinske Mašinsko-elektrotehničke škole izvode praktičnu nastavu, kao i specijalizovane laboratorije i računarske kabinete. Inače, škola ima potpisane ugovore za izvođenje praktične nastave sa mnogim kompanijama, a sarađuje i sa tehničkim fakultetima.
-Moramo osluškivati potrebe tržišta rada. Svesni smo činjenice da ne može sve da se menja odjednom, ali planovi upisa polako se moraju transformisati kako bi u narednim godinama u potpunosti odgovarali potrebama privrede”, rekao je ministar.Unapređenje saradnje sa privredom osnovni je cilj škole, rekla je u razgovoru sa ministrom direktorka škole Slađana Bogdanović. Upravo zbog toga i želimo da upišemo dodatno odeljenje po dualnom sistemu obrazovanja iz područja rada mašinstvo i obrada metala. Za taj plan upisa imamo podršku privrede, a i u skladu je sa strategijom Ministarstva, naglasila je direktorka.
Obraćajući se zaposlenima u mašinsko-elektrotehničkoj školi, ministar prosvete Šarčević je istakao da Ministarstvo u izboru škola obilazi one koje su zanimljive, prvenstveno da preuzmu neka vođstva u svom poslu.
-Ja sam to i prepoznao u ovim paraćinskim školama, jer one su dobile najviše ocene u vrednovanju, i spremne su za dalji proces. Plan Ministarstva prosvete i jeste da u sve bude uključena Komora, privreda, obrazovanje i lokalna samouprava, i da pogledamo šta to imamo viša ili manjka na tržištu rada jer samo na taj način, osluškivanjem ponude i potražnje, kada su radna mesta u pitanju, mi možemo da napravimo savršen sistem, dodao je on.
Šarčević je ponovio da Ministartsvo podržava dobro što škola uradi sama, jer je to autonomija kojoj težimo. Prošle godine, posredstvom Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima, izvršena je kompletna sanacija škole. Vrednost radova iznosila je 36 miliona dinara.
T.M.

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .