Naslovna // Vesti // Novinarstvo pod pritiscima

Novinarstvo pod pritiscima

 

U JAGODINI OBELEŽEN SVETSKI DAN SLOBODE MEDIJA

Ovom prilikom novinaru i publicisti iz Jagodine Živomiru Žići Krstiću uručena je nagrada za doprinos razvoju novinarstva i dostojanstva novinarske profesije. On je prvi dobitnik nagrade koju dodeljuje Klub novinara Pomoravlja

Novinari iz Jagodine i Pomoravlja i ove godine su obeležili 3.maj, Svetski dan slobode medija, čitanjem proglasa udruženja novinara, zahtevom da se napokon pronađu nalogodavci i ubice jagodinskog novinara Milana Pantića i uručenjem nagrade Kluba novinara Pomoravlja Živomiru Krstiću (86).

Novinari iz pomoravskih lokalnih medija i dopisnici nacionalnih medija okupili su se na trgu u Jagodini i pridružili se akciji ,,Pet minuta gromoglasne tištine” kako bi ukazali na poteškoće u novinarskoj profesiji. Ova akcija se u Srbiji sprovodi od 2002. godine, a Jagodina je jedan od retkih gradova u Srbiji gde se radnici u medijima okupljaju i čitaju proglase novinarskih udruženja.

Kako se navodi u proglasima, novinarstvo se danas suočava sa sve većim političkim i ekonomskim pritiscima, kao i da su medijske slobode sve više ugrožene.

Jagodisnki novinari ukazali i na slučajeve nerešenih ubistava novinara Slavka Ćuruvije, Dade Vujasinović i Milana Pantića.

Milan Pantić, dopisnik Večernjih novosti iz Jagodine ubijen je 11. juna 2001. godine, udarcima tupim predmetom u glavu, u ulazu zgrade u kojoj je živeo, dok se rano ujutro vraćao iz prodavnice. Ove godine navršava se 16 godina od ubistva Pantića, ali počinioci i nalogodavci ovog zločina još nisu otkriveni.

Ovom prilikom novinaru i publicisti iz Jagodine Živomiru Žići Krstiću  uručena je nagrada za doprinos razvoju novinarstva i dostojanstva novinarske profesije. On je prvi dobitnik nagrade koju dodeljuje Klub novinara Pomoravlja.

Jednoglasnu odluku o dobitniku doneo je žiri u sastavu: šef dopisništva RTS-a iz Jagodine Dragan Marković (predsednik), direktor Kopernikus RTV Jagodina Ljubiša Vujić (član) i urednik Kanala M iz Paraćina Emil Milojević (član).

-Ova nagrada trebala bi svim novinarima da bude podstrek da čuvaju svoju profesiju od svih onih koji žele da sputaju ono što nam zakonom pripada. Ovu nagradu, koja će ubuduće biti tradicionalna i koju ćemo uvek dodeljivati na Svetski dan slobode medija, dodeljujemo Živomiru Žići Krstiću, doajenu sportskog novinarstva Srbije i najstarijem novinaru na ovim prostorima. Žića je novinarstvom počeo da se bavi pre skoro sedam decenija. Mnogi od nas su sportsko novinarstvo učili na njegovim tekstovima i izveštajima, mnogi su ga prevazišli, mnogi nisu ali njegova marljivost na prikupljanju dokumentacije sportske građe, do sada je neprevaziđena. Iz te marljivosti proizašlo je desetak knjiga koje čuvaju od zaborava brojne sportske događaje i uspehe sportista – rekao je Dragan Marković u svom obraćanju i uručio povelju Krstiću.

Nagrada se sastoji od unikatne povelje, rad grafičara i profesora Slobodana Štetića i novčanog iznosa. Krstić se prisutnim kolegama i Klubu novinara Pomoravlja zahvalio na ovoj nagradi.

-Želim da novinari posle mene koriste ono što sam ja sakupio od 1875.godine do današnjih dana i da nastave gde sam ja stao, bez obaveze da me navode kao izvor. Ponosan sam na našu profesiju. Jesu politički i ekonomski odnosi komplikovani ali je danas mnogo lakše doći do podataka jer postoje savremena sredstva. Ja sam osam knjiga napisao pisaćom mašinom, a ostale na kompjuteru. Zahvaljujem se i svim sportistima koji su dali svoj doprinos i afirmisali jagodinski sport – istakao je Krstić.

Zatim je u Klubu novinara Pomoravlja održana promocija najnovije  knjige Živomira Krstića ,,Velegrad sporta i turizma“. Najpre je minutom ćutanja odata počast nedavno preminulom novinaru iz Jagodine Nikodiju Spasiću, a onda je o knjizi nadahnuto i znalački govorio jagodinski književnik i novinar Bajo Džaković.

Promocija je izazvala izuzetno interesovanje pa su se čuli mnogi konstruktivni predlozi, od kojih posebno izdvajamo onaj koji se čuo od Vladimira Jovanovića, bivšeg načelnika Pomoravskog okruga, koji je naglasio da bi narednih godina neizostavno u Jagodini trebalo formirati Muzej sporta Pomoravlja.

J.L./B.Dž.

 

 

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .