Naslovna // Vesti // Obeležen svetski dan Roma

Obeležen svetski dan Roma

Svečanom manifestacijom ,,Pogled u budućnost Roma” u Jagodini je prošlog četvrtka obeležen Svetski dan Roma


Svetski dan Roma 8.april ustanovljen je sa ciljem da se ukaže na njihov težak položaj. Siromaštvo, diskriminacija i predrasude i danas prate Rome, ali to nije slučaj samo kod nas. U Srbiji prema poslednjem popisu živi 147 hiljada pripadnika te nacionalne manjine, dok ih u Jagodini, prema rečima Milojka Nešića direktora Romskog edukativnog centra Evrope, ima oko hiljadu.
-Na obeležavanju svakog ovog praznika trudimo se da ukažemo na boljitak naših ljudi koji treba da žive normalno, u boljim uslovima i da budu zbrinuti, da svako ima svoje radno mesto. Takođe, deci treba omogućiti da pruže svoj maksimum u školi i da jednostavno završavaju osnovnu, srednju, višu školu i fakultete, kako bi ovo društvo imalo koristi od njih. Mi želimo da raspodelimo teret koje društvo nosi, odnosno da ga prihvatimo, ali nam samo treba malo više razumevanja i da nas institucije podstaknu, da bi smo mogli da krenemo tim putem koji vodi ka cilju”, rekao je između ostalog Nešić.
Obeležavanje Svetskog dana Roma u Jagodini započeto je davanjem krvi, zatim je u foajeu Kulturnog centra priređena izložba fotografija najpoznatijih Roma u Jagodini, dok je kulturno zabavni program počeo romskom himnom himnom ,,Đelem, đelem”, a nastavljen nastupom folklornih grupa iz Niša, Surdulice, Kragujevca, Bora, Paraćina, Svilajnca. U bogatom programu učešće je uzelo oko 150 Roma i Romkinja, i kao što obično biva vesela atmosfera praćena muzikom i pesmom, obeležila je i ovu proslavu Svetskog dana Roma.

N.P.

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .