Naslovna // Vesti // Potpisan memorandum o saradnji Jagodine i Herceg Novog

Potpisan memorandum o saradnji Jagodine i Herceg Novog

 

 

Predsednik opštine Herceg Novi Stevan Katić predložio da se Jagodina i Herceg Novi pobratime i uspostave još bolju privrednu, kulturnu i turističku saradnju

U Jagodini je u ponedeljak potpisan Memorandum o saradnji između Jagodine i Herceg Novog u cilju uspostavljanja bolje privredne i svake druge saradnje dva grada.

Višečlana delegacija privrednika i predstavnika društvenog i političkog života Herceg Novog boravila je u trodnevnoj poseti Jagodini. Gosti iz Crne Gore najpre su, u pratnji zamenice gradonačelnika Snežane Vukašinović, obišli jagodinski turistički kompleks- Muzej voštanih figura, Zoološki vrt, Vivo šoping centar i izletište Potok.

Zatim je delagacija iz Herceg Novog obišla jagodinsku Industrijsku zonu u kojoj radi nekoliko italijanskih fabrika, kao što su Andrea Konfecioni i Aunde. Upoznali su se i sa radom uspešne fabrike za proizvodnju nameštaja ,,Jela”. Gosti iz Crne Gore su obišli crkvu Svetog Jovana Krstitelja u Končarevu kod Jagodine. Svi članovi delegacije su oduševljeni gradom i načinom na koji se grad vodi.

Nakon obilaska turističkog kompleksa i Industrijske zone, članove političko privredne delegacije je primio predsednik Skupštine grada Jagodina Dragan Marković Palma. Memorandum o saradnji Jagodine i Herceg Novog potpisali su gradonačelnik Jagodine Ratko Stevanović i predsednik opštine Herceg Novi Stevan Katić.

Predsednik Skupštine grada Jagodine Dragan Marković Palma je istakao da mu je drago što je rukovodstvo Herceg Novog izabralo baš Jagodinu za buduću saradnju.

-Herceg Novi je grad sa brendom, a isto tako je Jagodina postala brend ne samo u Srbiji već i Evropi. Veliki broj investitora je došao u Jagodinu. Siguran sam da će veliku korist od naše saradnje imati i građani Crne Gore i građani Srbije. Predsednik opštine Herceg Novi je predložio da se u u budućnosti dva grada pobratime. Mi želimo da im pomognemo da i oni dovedu nekog investitora jer imaju dobar geografski položaj. Želimo da ekonomski sarađujemo, da ono što se uvozi iz drugih država se uvozi iz Srbije, Pomoravskog okruga i Jagodine. Mi već 13 godina šaljemo decu na more u Buljarice,a razgovarali smo da već od sledeće godine đake, penzionere, KUD-ove i sportiste šaljemo u Herceg Novi. Želimo i bolju kulturnu saradnju. U Crnoj Gori je pre nekoliko dana organizovan koncert za decu sa Kosova i Metohije i na tome sam im zahvalan. I Jagodina radi slične stvari  – rekao je predsednik Skupštine grada Jagodine Dragan Marković Palma.

Marković je kao predsednik Jedinstvene Srbije i poslanik rekao da Srbija treba da sarađuje sa Crnom Gorom, da zajedno nastupaju na međunarodnom planu.

-Ukoliko Crna Gora pre postane član EU da kaže u nadležnim institucijama da sa Srbijom vekovima sarađuje. Mnogo mešovitih brakova ima između Srba i Crnogoraac, mnogo prijateljskih i kumovskih veza. To ni jedan političar ni pojedinac ne može da raskine jer to ni jedan građanin neće dozvoliti – naglasio je Marković.

Marković je obećao da će prilikom obilaska evropskih država voditi i delegaciju iz Herceg Novog kako bi videli kako Jagodina dovodi investitore

Predsednik opštine Herceg Novi Stevan Katić je rekao da je impresioniran onim što je video u Jagodini.

-Jagodina je postala poslednjih godina brend Srbije. Herceg Novi je bio brend nekadašnje Jugoslavije, grad ogreomnog turističkog potencijala. Nakon neuspešnih privatizacija ostali smo bez određenog broja hotela ali mi sada idemo ponovo uzlaznim tempom kako bi Herceg Novi vratili ne mesto koje mu pripada. Kada se dva brenda svoje kao što su Herceg Novi i Jagodina onda je zasigurno zajednički uspeh zagarantovan. Zahvalni smo što Marković želi da nam pomogne. Nadam se da ćemo ubuduće intenzivno sarađivati, da će đaci, penzioneri i svi ostali dolaziti kod nas, kao i da naši ljudi dolaze ovde jer Jagodina psotala pravo turističko mesto kome mogu da pozavide i primorski gradovi. Širićemo kulturnu saradnju tako da će u okviru ovogodišnjeg praznika mimoze obići Jagodinu sa  našim mažoretkinjama. Takođe dogovoreno je da đaci iz jagodinskih ugostiteljskih škola sledeće sezone praksu obavljaju u Herceg Novom. To su početni koraci a još više ćemo se zbližiti. Na nekoj naredoj sednici skupštine donećemo odluku o bratimljenju opštine Jagodina i Herceg Novi – rekao je Katić.

Nakon konferencije za novinare, Marković je uručio Plaketu grada Jagodine predsedniku opštine Herceg Novi Stevanu Katiću. Konferenciji za novinare prisustvovali su i zamenik predsednika Skupštine grada Petar Petrović, načelnik Pomoravskog okruga Goran Milosavljević i predsednik Gradskog odbora SNS i odbornik SNS Nikola Radosavljević.

Delegacija iz Herceg Novog prisustvovala je i tradicionalnoj turističkoj manifestaciji ,,Dan otvorenih vrata”.

J.L.

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .