Naslovna // Vesti // Preminuo Dušan Aničić

Preminuo Dušan Aničić

Dugogodišnji dopisnik “TANJUG”-a iz Jagodine preminuo je u ponedeljak 1. novembra, u svojoj 75. godini, a sahrana je obavljena dan kasnije na jagodinskom groblju.

Foto: TV Kopernikus

Dugogodišnji dopisnik Tanjuga iz Jagodine i dugogodišnji predsednik Kluba novinara Pomoravlja Dušan Aničić, preminuo je u ponedeljak 01.novembra 2021. u 75. godini.

Dušan Aničić je rođen 10.oktobra 1947.godine u Velikoj Sočanici kod Dervente (BiH). Diplomirao je novinarstvo na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Zagrebu. Bio je novinar i saradnik Vjesnika, Večernjeg lista, Pakračkog vjesnika, Jednote, Danasa, Nacionala i Novinske agencije Tanjug. Bio je ratni izveštač iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, sa Kosova i Metohije. U svojstvu novinara Tanjuga pratio je i izveštavao o posetama političko privrednih delegacija Srbije iz Beča, Pariza, Moskve, Rima, Minhena, Sankt Peterburga, Milana, Verone, Barija, Soluna. Dobitnik je novinarske nagrade Tanjug-a “za najbolji tekst – seriju tekstova” 1999. godine i nagrade za novinarstvo “Kristalna prizma”; Kulturno prosvetne zajednice Jagodina, za 2004. godinu. Ove godine je dobio nagradu Kluba novinara Pomoravlja za doprinos razvoju novinarstva i dostojanstva novinarske profesije. Objavio je tri knjige poezije “Potraživanja” 1972. godine, “Pod mekom zavesom kiše”, 2014. i “Mačkovo oko” 2021.godine. Vrlo veliki odjek u javnosti imala je njegova knjiga “Kako ubiti narod” objavljena 2017. godine u izdanju “BeoSinga”. Dušan Aničić je bio dugogodišnji predsednik Kluba novinara Pomoravlja, član Upravnog odbora Muzeja naivne i marginalne umetnosti u Jagodini, kao i član Udruženja novinara Srbije i Međunarodne federacije novinara ( International Federation of Jurnalist ) u Briselu. Njegovo ime se nalazi u biografskom leksikonu “Hiljadu najpoznatijih Jagodinaca”, Radeta Milosavljevića i knjizi “Velegrad sporta i turizma”, Živomira Žiće Krstića. Sahrana Dušana Aničića, obavljena je 2.novembra 2021. godine na jagodinskom groblju u krugu najuže porodice.

N.P.


D

tagovi: ,

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .