Naslovna // Vesti // Protest bivših radnika Fabrike kablova u Jagodini

Protest bivših radnika Fabrike kablova u Jagodini

 

PALMA: SASTANAK RADNIKA SA NADLEŽNIMA IZ BEOGRADA

Bivši radnici traže tri zaostale plate, povezivanje radnog staža, isplatu putnih troškova i jubilarnih nagrada

 

Grupa bivših radnika  Fabrike kablova u Jagodini, koja je iz fabrike jesenas otišla uz socijalni program, protestovala je, prošle srede, ispred zgrade Skupštine grada.

Bivši radnici Fabrike kablova, koji su uzeli otpremnine i potpisali sporazum sa fabrikom, tvrde da se taj sporazum koji su potpisali, ne poštuje, i izneli svoje zahteve.

  • Isplata tri zaostale plata, povezivanje radnog staža i ostatak duga za putne troškove i jubilarne nagrade. Poslodavac je dužan da isplati sva dugovanja u roku od 30 dana i u protivnom smo imali pravo da tužimo u roku od 60 dana, ali su nas uslovili da ako tužimo neće nas isplatitii spojiti radni staž. To nije učinjeno do danas. Dugovanja ne zastarevaju po Ustavu Republike Srbije. Zaposleni ne može da se odrekne onoga što mu duguju dok se ne reši status fabrike. Mi želimo da Fabrika kablova ostane da radi, da nam radi omladina jer je fabrika ponos Jagodine – rekao je predstavnik Inicijativnog odbora nezaposlenih radnika i poverioca Fabrike kablova Radoslav Stevanović.

Ključni problem nezadovoljnih radnika je upravo sporazum koji su dobrovoljno potpisali sa Fabrikom kablova prilikom uzimanja otpremnina od 200 evra po godini staža. U sporazumu se kaže da će sva dugovanja, koja postoje prema radnicima biti isplaćena do juna 2018. godine, pa je konstatovano da je upravo Sporazum potpisan sa Fabrikom kablova teško premostiv problem radnicima. Radnicima se obratio predsednik Skupštine opštine Jagodina Dragan Marković Palma rekavši da su oni fabriku napustili uz potpis.

-Svako od vas je potpisao taj sporazum. Na današnji dan Fabrika kablova duguje lokalnoj samoupravi četiri miliona evra. Mogli smo da tužimo fabriku pre dve, tri godine ali da smo to uradili vi ne biste primali platu. Koristi od zaposlenih radnika u većem broju ima lokalna samouprava zato što 80 odsto od poreza na platu ide lokalnoj samoupravi. 2.000 ljudi je za poslednje tri godine uzelo otpremninu. Za svakoga od vas mi smo tu, ali nešto što ste potpisali ja ne mogu da poništim i kažem da to ne važi – rekao je Marković.
Marković je savetovao okupljenim radnicima da formiraju petočlanu delegaciju.

  • Ja ću da obezbednim sastanak sa kompetentnim ljudima u Beogradu i njima iznesite problem koji imate. To je moja obaveza prema vama. U narednih nekoliko dana ću obezbediti taj sastanak. Uvek ćemo biti na strani radnika ali za sve zahteve morate biti, u formalno pravnom smislu, u pravu – rekao je Marković.

Fabrika kablova više nije u restrukturiranju. U narednom periodu se očekuje rešenje ovog, kao i drugih sličnih problema.

N.P.

 

 

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .