Naslovna // Vesti // Sletela tri aviona iz Kraljeva (FOTO+VIDEO)

Sletela tri aviona iz Kraljeva (FOTO+VIDEO)

 

 

-Potrošnja goriva ovih aviona se kreće od 12 do 16 litara na sat sa brzinom od oko 200 kilometara na sat  rekao je Milorad Matić

Tri aviona Fabrike aviona “Aero East Europe” iz Kraljeva sletelo je, prošle sedmice, na letilište za sportske avione Aero kluba u Jagodini. Oni su tako otvorili ovogodišnju turističku sezonu u Jagodini.

Reč je o modelima lakog aviona ,,SILA”, rekao je vlasnik ove fabrike Milorad Matić koje je pilotirao jednim od aviona. Let od Kraljeva do Jagodine je trajao oko 15 minuta.

-Potrošnja goriva ovih aviona se kreće od 12 do 16 litara na sat sa brzinom od oko 200 kilometara na sat. To je oko 6 do 7 litara na sto kilometara, koliko troši bilo koji automobil. Naši kapaciteti su oko 40 do 50 aviona godišnje ali proizvodimo polovinu od toga. Mogli bi da prodamo i više jer imamo veliku tražnju ali su problem obrtna sredstva. Cena je od 55.000 evra pa naviše – rekao je Matić.

Ova fabrika izvozi avione u više od 20 evropskih zemalja.

-Isporučili smo 163 aviona na tržište Evropske unije, i to u Italiju, Francusku, Španiju, Švedsku, Nemačku. Trenutno imamo veliku tražnju iz Amerike i radimo na tome na odemo na američko tržište jer smo konkurentni i po kvalitetu i po ceni  – rekao je Matić.

Matić je ocenio da je jagodinski aerodrom dobar jer ima važnu stratešku poziciju i blizu je Jagodine.

N.P.

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .