Naslovna // Vesti // Srbija između Evropske unije i Rusije

Srbija između Evropske unije i Rusije

 

 

U Sali Pomoravskog okruga, prošlog četvrtka, održana je tribina pod nazivom “Srbija između Evropske unije i Rusije. Svoje mišljenje na ovu temu dali su doktor Dragan Petrović, viši naučni saradnik Instituta za međunarodnu politiku i privredu,  kao i ekonomisti Branko Dragaš i Dragan Radović.

Predavači na tribini dr Petrović, Dragaš i Radović izneli su svoje viđenje odnosa koje Srbija ima sa Evropskom unijom i Rusijom i odgovarali na pitanja publike. “Ovo je pre svega stučna tribina i šansa da uspostavimo kontakt sa Jagodincima”, istakao je doktor Petrović, napominjući da niko od njih nema primedbe na vođenje spoljne politike, jer Srbija treba da ostane vojno neutralna i izbegne ulazak u Evropsku Uniju pod ovim okolnostima, zbog pitanja Kosova i Metohije i unikatnog trgovinskog sporazuma koji ima sa Rusijom.

Otuda je racionalno da se zaustavi taj proces i kaže: gospodo, mi smo Evropljani poreklom, na tlu gde se mi nalazimo su sve civilizacije ponike, od stare Grčke, Rima do Vizantije, ostajemo u igri, ali videćemo na dalje šta će biti, s obzirom da je i Evropska Unija u krizi. Takođe, što se NATO-a tiče trebamo da ostanemo neutralni, dodao je dr Petrović.

Dragan Petrović je takođe skrenuo pažnju na odumiranje Srba kao nacije

-Nas Srba ima sve manje. Tokom godine umire oko  40.000 ljudi, a mnogo manje se dece rodi. Najbolji mozgovi nam odlaze u inostranstvo, suočeni smo sa migrantskom krizom. Sve to čini ozbiljan demografski problem, dodao je on.

Doktor Petrović predlaže rad na boljoj socijalnoj politici prilagođenoj širokim slojevima stanovništva, jačanju srpske privrede i stabilizaciji izvoza i uvoza, a o čemu se moglo čuti na tribini održanoj u Jagodini.

T.M.

 

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .