Naslovna // Vesti // Više od 200 torti poklonjeno deci

Više od 200 torti poklonjeno deci

 

U JAGODINI ODRŽANA 11.INTERNACIONALNA TORTIJADA

Po oceni žirija, najlepša torta u kategoriji čokoladnih bila je torta Bojane Mitić iz Jagodine, u kategoriji dečijih, torta koju je napravila Marina Gajić iz Blaca, dok je u kategoriji svečanih, najlepša bila torta Aleksandre Arsić iz Tečića kod Rekovca

U Jagodini je održana 11.internacionalna Tortijada koja je ove godine okupila više od 200 učesnika iz Srbije i inostranstva. Žiri je izabrao najlepše torte koje su nakon završetka manifestacije podeljene deci iz mnogobrojnih udruženja iz Pomoravskog okruga. Organizator manifestacije bilo je Udruženje građana ,,Slatki osmeh“ iz Jagodine.

Ove godine torte su stigle iz pedesetak gradova Srbije, ali i iz Makedonije, sa Kosova pa čak i iz daleke Norveške. Torte su bile podeljene u tri kategorije: svečane, dečije i torte sa čokoladom. Bilo je tu klovnova, junaka iz dečijih crtanih filmova, životinja, junaka iz bajki, autobusa, korpi sa cvećem pa čak i torte u obliku pečenog praseta. Ove godine učesnici su bili veoma maštoviti i vrhunski su napravili svoje torte.

-Najdraže nam je to što je ovo humanitarna manifestacija i što se okupljaju učesnici iz cele Srbije, ako i iz inostranstva. Torte su prelepe, maštovitost se vidi na delu. Iz godine u godinu torte su sve lepše. Drago mi je što ima ovoliko posetilaca ali to smo i očekivali jer je svake godine veliko interesovanje za našu Tortijadu. Najveća nagrada za sve ovo što radimo mi je kada vidim osmeh na licu dece kojima poklanjamo torte – rekla je predsednica udruženja ,,Slatki osmeh“ Dragana Simić.

Brojni posetioci imali su priliku da pogledaju prava umetnička remek dela na kojima bi pozavideli i vrhunski slikari i vajari. Većina su bile žene koje su fotografisale torte kako bi, kako su rekle, ,,ukrale“ neku ideju.

Po oceni žirija, najlepša torta u kategoriji čokoladnih bila je torta Bojane Mitić iz Jagodine, u kategoriji dečijih, torta koju je napravila Marina Gajić iz Blaca, dok je u kategoriji svečanih, najlepša bila torta Aleksandre Arsić iz Tečića kod Rekovca. Žiri je proglasio i 20 najlepših torti.

Pošto Tortijada ima humanitarni karakter, torte su, posle izlaganja i ocenjivanja, poklonjene socijalnim i humanitarnim organizacijama i ustanovama i porodicama sa četvoro i više dece.

U okviru Tortijade održan je i sajam iz oblasti poslastičarstva, na kome su bili izloženi i prodavani alati, kalupi i sekači za ukrašavanje torti, fondan, silikonski kalupi, podmetači, jestive i nejestive dekoracije, boje, sprejevi. Svoje štandove imala su i broja etno udruženja iz Srbije.

Pokrovitelj Tortijade bio je grad Jagodina, a svi učesnici su nagrađeni prigodnim poklonima sponzora.

J.L.

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .