Naslovna // Društvo // Aktuelnosti na FPNJ: Početak saradnje sa Univerzitetima iz Finske i Austrije

Aktuelnosti na FPNJ: Početak saradnje sa Univerzitetima iz Finske i Austrije

Cilj je uključivanje fizičkih aktivnosti u STEM obrazovni koncept koji obuhvata nauku, tehnologiju, inžinjerstvo, umetnosti i matematiku. Finansiran je zahvaljujući Erasmus projektu koji je podržan od strane Evropske Unije, a podršku u realizaciji pružilo je i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije

Foto: TV Kopernikus

Fakultet pedagoških nauka u Jagodini započeo je realizaciju međunarodnog projekta sa Finskim institutom za istraživanja u obrazovanju i Institutom za STEM obrazovanje sa Johan Kepler Univerziteta u Lincu.

Cilj ovog projekta jeste uključivanje fizičkih aktivnosti u STEM obrazovni koncept koji obuhvata nauku, tehnologiju, inžinjerstvo, umetnost i matematiku.

-U prvom delu realizacije projekta, fokus će biti na izradi pedagoških materijala, razvijanju koncepta i detaljnih nastavnih jedinica. U drugom delu očekujemo uključivanje studenata kao i profesora razredne nastave iz države učesnika, u našem slučaju oni su iz Srbije, Finske i Austrije –rekao je prof. dr Aleksandar Ignjatović sa Fakulteta pedagoških nauka u Jagodini.

Saradnici iz inostranstva izrazili su zadovoljstvo zbog realizacije ovog projekta i saradnje sa Fakultetom pedagoških nauka u Jagodini.

Veoma je važno da imamo ovakve razmene znanja sa drugim zemljama. Njihova primena tokom časova je veoma bitna za obe zemlje koje sarađuju međusobno. Prvi put sarađujemo sa Fakultetom u Jagodini. Naši univerziteti sprovode više od 10 projekata u isto vreme i ovde smo kako bi se upoznali i razgovarali o budućim projektima –rekla je Mardžori Da Kruz, sa Instituta za STEM obrazovanje sa Johan Kepler Univerziteta u Lincu.

-Veoma sam entuzijastičan u vezi ovog projekta. Čak i u našoj zemlji treba da se uloži puno truda kako bi se obrazovanje unapredilo i kako bi se odgovorilo na aktuelne izazove. Ovaj projekat je nešto što je potpuno novo u Evropi, zato što učenje danas zahteva korišćenje uma i tela u isto vreme –rekao je Kristof Fanjvaši sa Finskog Instituta za istraživanja u obrazovanju iz Jivaškile.

Veliku podršku realizaciji ovog projekta pružilo je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije. Finansiran je zahvaljujući Erasmus projektu koji je podržan od strane Evropske Unije, a prema rečima koordinatora, planirano je da traje tri godine.

D.M.

tagovi: ,

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .