Naslovna // Društvo // Besplatna prva godina studija na Fakulteta pedagoških nauka u Jagodini

Besplatna prva godina studija na Fakulteta pedagoških nauka u Jagodini

Tradicionalno se organizuje i besplatna pripremna nastava za polaganje prijemnog ispita. Prijava i raspored se nalaze na sajtu fakulteta, a svi zainteresovani mogu se prijaviti do 22. marta

Foto: TV Kopernikus

Uprava Fakulteta pedagoških nauka u Jagodini donela je odluku koja će sasvim pogodovati svim mladim ljudima koji žele da nastave sa nadograđivanjem svog obrazovanja posle završene srednje škole. Za sve one koji ove godine budu položili prijemni ispit za upis na ovaj fakultet, prva godina studiranja biće potpuno besplatna. Podsećanja radi, budućim studentima u ponudi su četiri smera: za učitelja, vaspitača u predškolskim ustanovama, vaspitača u domovima i medicinsku sestru vaspitača.

-Mi smo fakultet koji jako puno brine o materijalnom stanju naših studenata. Niko ne sme da odustane od obrazovanja zato što nema materijalne mogućnosti da isprati školarinu na ovom fakultetu, tako da najmanje deset godina imamo socijalni program i naši studenti su to znali, javljali se na konkurs i dobijali umanjenje školarine. Ove godine, rešili smo da tu šansu pružimo svima, zbog vremena u kom se nalazimo, ali i zbog toga što želimo da pošaljemo poruku da su studenti koji budu odaberu nastavnička zanimanja uvek dobrodošli kod nas u ovoj sredini i uopšte u našem društvu. Naš osnivač Sreten Adžić je rekao da su ovo božanska zanimanja, tako da na ovaj način pozivamo sve zainteresovane kandidate da se upišu, pa da se onda svojim radom i rezultatima izbore da im i sve naredne godine budu besplatne –rekla je prof. dr Violeta Jovanović, dekan Fakulteta pedagoških nauka u Jagodini.

Fakultet svake godine organizuje i besplatnu pripremnu nastavu za polaganje prijemnog ispita, za koju se zainteresovani mogu prijaviti do 22. marta. Sa nastavom se kreće već narednog dana i odvijaće se na dva načina: za test osnovne pismenosti i test razumevanja pročitanog priprema će se vršiti putem interneta, dok će se za procenu muzičkih i fizičkih sposobnosti pripremati uživo, po rasporedu koji je već istaknut na sajtu Fakulteta, gde se i nalazi prijavni formular.

-Naš prijemni ispit je jedinstven u zemlji, zato što ne meri znanja iz srednje škole, već meri predispozicije kandidata za nastavničke profile i zanimanja. Naše mnogogodišnje iskustvo pokazuje da kada se upisuju na fakultet, bez obzira na to kako su radili u srednjoj školi, interesovanja se ovde probude –rekla je Jovanović.

Do prošle godine, relativno novi smer medicinska sestra vaspitač mogli su da upišu samo učenici koji su završili srednju medicinsku školu ili gimnaziju, a od ove godine, pravo na to imaju svi mladi ljudi koji su završili bilo koju srednju četvorogodišnju školu. Zanimljivo je i to da je Fakultet organizovao i termine za svoje studente na zatvorenom bazenu u Jagodini. Svi koji žele da nauče da plivaju ili da se rekreiraju, to mogu da rade potpuno besplatno do kraja školske godine.

D.M.

tagovi:

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .