Naslovna // Društvo // Dan srpske zastave: Studenti i profesori Fakulteta pedagoških nauka u Jagodini u projektu “Zastavo moja”

Dan srpske zastave: Studenti i profesori Fakulteta pedagoških nauka u Jagodini u projektu “Zastavo moja”

Ovu visokoškolsku obrazovnu ustanovu u spotu su predstavljale profesorke Jelena Grkić Ginić i Milica Stanković, kao i studentkinje Anja Arsenijević i Sandra Grujić

Foto: TV Kopernikus

Profesorke Jelena Grkić Ginić Milica Stanković, kao i studentkinje Anja Arsenijević i Sandra Grujić, sa Fakulteta pedagoških nauka u Jagodini, učestvovale su u realizaciji projekta “Zastavo moja”. Među njima su i profesori i studenti sa svih fakulteta u Srbiji koji obrazuju vaspitače i učitelje, među kojima je i Fakultet pedagoških nauka u Jagodini, kao i oni iz Banjaluke i Bijeljine, učestvovali su u realizaciji nacionalnog projekta „Zastavo moja“.

Ideja je potekla od profesorke dr Biljane Pavlović sa Učiteljskog fakulteta u Prizrenu sa sedištem u Leposaviću, a sve u cilju afirmacije naše trobojke kao nacionalnog simbola.

-Projekat ima za cilj afirmaciju srpske duhovnosti i kulture, ali isto tako i razvijanje pozitivnih osećanja, uverenja i stavova o svojoj zemlji i svom narodu, pre svega kod mladih generacija koje će nam tek doći. Plod ovog projekta jeste himna koja je posvećena našoj zastavi pod nazivom „Himna srpskoj zastavi“, rađena po tekstu Laze Kostića „Razgovor sa uvučenom srpskom zastavom na mađistratu novosadskom“. Na taj tekst je profesorka Pavlović pisala muziku –rekla je doc. mr Jelena Grkić Ginić, profesorka na Fakultetu pedagoških nauka u Jagodini.

Spot za pesmu „Himna srpskoj zastavi“ sniman je u manastirima Manasija, Visoki Dečani i Pećkoj patrijaršiji. Sa Fakulteta pedagoških nauka u Jagodini istakli su da je učestvovanje u ovom projektu za njih velika čast.

Foto: TV Kopernikus

-Ovo je bilo jedno prelepo iskustvo, pre svega duhovno, nešto drugačije što su ne samo studenti iskusili, nego što smo i mi kao profesori koji su radili sa njima i učestvovali u stvaranju spota doživeli. S obzirom na to da su studentkinje, koje su učestvovale u ovom projektu, i članice hora našeg fakulteta mogu reći da će se ova pesma, „Himna srpskoj zastavi“, sigurno naći na repertoaru našeg hora –istakla je Grkić Ginić.

Pored studenata i profesora sa učiteljskih fakulteta, u snimanju spota učestvovali su i studenti sa Fakulteta umetnosti u Zvečanu i Fakulteta muzičkih umtenosti u Beogradu. Podršku projektu pružili su i predstavnici sveštenstva, kao i Vojske Srbije, koji se takođe pojavljuju u spotu. Sa Fakulteta pedagoških nauka u Jagodini istakli su da će raditi na promociji pesme i spota, ali i da im je želja da ova pesma dopre do ljudi svih starosnih generacija, naročito do onih najmlađih.

D.M.

tagovi: , ,

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .