Naslovna // Društvo // Edicija knjiga SANU promovisana na Fakultetu pedagoških nauka u Jagodini

Edicija knjiga SANU promovisana na Fakultetu pedagoških nauka u Jagodini

Govorili su Miloš Đuran, akademik i upravnik Centra za naučno-istraživački rad SANU,  prof. dr Svetlana Ćurčić, doc. dr-i Jelena Mladenović i Branko Ilić, a obratila se i prof. dr Violeta Jovanović, dekan Fakulteta pedagoških nauka u Jagodini

Foto: TV Kopernikus

Edicija knjiga Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) pod nazivom „Život i delo srpskih naučnika“ promovisana je prošlog utorka na Fakultetu pedagoških nauka u Jagodini.

Srpska akademija nauka i umetnosti pokrenula je ovu ediciju knjiga još 1992. godine. Od tada, pa sve do danas, u njenom sklopu, objavljeno je 18 knjiga u kojima su obrađene životne i radne biografije naučnika koji su ostavili dubok trag kada su u pitanju oblasti prirodno-matematičkih, medicinskih i tehničkih nauka.

-Ti poznati naučnici su ujedno bili i članovi SANU. Osnovni cilj je da se njihov život i stvaralaštvo, koje je značajno za našu nauku, na način otrgnu od zaborava, ali i da njihovo stvaralaštvo bude podsticaj sadašnjim i budućim generacijama da se bave istraživanjem u oblastima u kojima su se bavili poznati srpski naučnici –rekao je Miloš Đuran, akademik i upravnik Centra za naučno istraživački rad SANU i Univerziteta u Kragujevcu, koji je inače i organizator promocije.

Tokom predstavljanja edicije u Jagodini, govorilo su o naučnicima koji su zastupljeni u knjigama, a koji su na neki način vezani za ovaj grad i okolinu.

-Odabrali smo da ovde govorimo o trojici poznatih naučnika. Jedan je fizičar, Dragoljub Jovanović, biolog i čuveni lekar Josif Pančić i književnik Sreten Jakovljević. Pri odabiru o kom ćemo naučniku govoriti na određenom fakultetu, rukovodimo se činjenicama iz njihove biografije, o tome da li su rođeni u tom gradu gde se nalazi fakultet ili je deo njihove radne biografije direktno ili indirektno vezan za grad u kom se nalazi fakultet ili u okolnim gradovima –rekao je Đuran.

Prisutnim studentima govorili su akademik Ivan Gutman, prof. dr Svetlana Ćurčić, kao i docent doktori Jelena Mladenović i Branko Ilić, a obratila se i prof. dr Violeta Jovanović, dekan Fakulteta pedagoških nauka u Jagodini. Sastavni deo događaja bio je i nastup orkestra Fakulteta pedagoških nauka koji je izveo nekoliko kompozicija, sa solistom Kristinom Milosavljević. Tribini je prisustvovao veliki broj profesora i studenata ove visokoškolske obrazovne institucije.

Iz uprave Centra za naučno istraživački rad Srpske akademije nauka i umetnosti i Univerziteta u Kragujevcu istakli su da će nastaviti sa promocijama ove edicije knjiga i u drugim gradovima naše zemlje – a sve u cilju popularizacije i podsticanja interesovanja za istoriju srpske nauke.

D.M.

tagovi: , ,

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .