Naslovna // Društvo // Evropska Unija finansira projekat škole “11. maj” iz Jagodine

Evropska Unija finansira projekat škole “11. maj” iz Jagodine

Deset učenika pekarske struke u pratnji direktora škole i troje nastavnika idu od 15. do 30. marta u belgijski grad Turne gde će u školi Valitma učiti kako se prave čuveni belgijski prehrambeni proizvodi – čokolada, vafli i hleb

Foto: A.D. Džudi

U Školi sa domom za učenike oštećenog sluha i govora ,,11.maj” u Jagodini oktobra prošle godine počela je realizacija projekta ,,Mi pečemo, vi nosite” u okviru Erazmus plus programa  Evropske unije. Projekat, koji će trajati do kraja novembra ove godine, realizuju učenici i nastavnici pekarske struke koji će tokom projekta otići na stručnu praksu u Belgiju. Projekat je napisao tim za karijerno vođenje u ovoj školi.

– Deset učenika u pratnji direktora škole, mene kao nastavnika teorijske nastave i dva defektologa, provešće dve nedelje u gradu Turne, 70 km od Brisela, u srednjoj stručnoj školi – Valitma. Škola ima nekoliko struka i tamo se školuju poslastičari i čokoladeri. Mi ćemo tamo da pravimo karakteristične proizvode za Belgiju, a to su čokolada i vafli. Obići ćemo radionice čokolade, a direktorka će imati aktivnosti vezane za rukovođenje školom. Nadam se da ćemo obići i znamenitosti Belgije, kao i gradove Brisel i Briž – rekla je Olivera Vujičić, nastavnica poljoprivredne grupe predmeta.

          Pre odlaska u Belgiju, projektni tim sprovodi niz aktivnosti kao što je usavršavanje engleskog jezika, zatim radionice na kojima se učenici upoznaju sa karakteristikama Belgije i kulture ove zemlje.

          Projekat  ,,Mi pečemo, vi nosite” imaće uticaj na razvoj pekarske struke u školi ,,11.maj”.

-Iskustva stečena u Belgiji i proizvode karakteristične za tu zemlju uvrstićemo u asortiman svojih proizvoda, a učenici će proširiti znanja kako o struci, tako i o kulturi i tradiciji drugih zemalja. Sticanje stručnih kompetencija, istovremeno će im pomoći pri zapošljavanju i konkurentnosti na tržištu rada, socijalizaciji i ravnopravnom uključivanju u društvenu zajednicu. Otvoriće im vidike i povećati ambicije za zapošljavanje – istakla je Olivera Vujičić.

Tim za karijerno vođenje u školi ,,11.maj”, koga čini sedam nastavnika, prati učenike i upućuje ih da budu što aktivniji u traženju posla nakon škole.

-U školi često organizujemo radionice, tribine kao što su ,,Dani hleba”. Tada dolaze učenici osnovne škole sa roditeljima i upoznajemo ih sa pekarskom strukom. U oktobru smo bili u proizvodnom pogonu Skroz dobre pekare gde se izrađuju pekarski proizvodi za njihove pekare u 50 gradova u Srbiji. Cilj je bio da upoznamo učenike sa savremenim tehnologijama i novinama u pekarstvu. Takođe smo ih vodili u Gerontološki centar gde su na licu mesta pravili neke proizvode za bake i deke u domu. Bili smo i u Nacionalnoj službi za zapošljavanje gde su deca imala predavanja o tome kako se piše CV i kako da lakše dođu do posla – naglasila je Olivera Vujičić.

PEKARSKI SMER VEOMA POPULARAN

Foto: A.D. Džudi

Škola ,,11.maj“ u svom sastavu, osim osnovne ima i srednju školu, koja školuje učenike za pekare, frizere i grafičare. Ova škola, pored dece koja imaju oštećen sluh i govor, obrazuje i decu sa drugim smetnjama u razvoju. Trogodišnji pekarski smer pohađa 30 učenika iz cele centralne Srbije. Velika pažnja se posvećuje praksi koju učenici obavljaju u savremeno opremljenoj radionici koja ima sve ono što poseduje i jedna pekara.

-Osim opštih predmeta učenici imaju i stručne predmete, ali i praktičnu nastavu koja traje 14 časova nedeljno. Učenici prave bogat asortiman pekarskih proizvoda, peciva, hleba i bureka. Peciva izrađujemo od kiselog, trošnog, lisnatog, vučenog i barenog testa. Prilikom izbora onog što ćemo praviti pratimo naš nastavni plan i program ali i želje naše dece. Učenici najviše vole da jedu filovana peciva, a posebno sa kremom. Ujedno pratimo i sve novine i nove recepte. Moram da kažem da se najviše pažnje posvećuje higijeni kako ličnoj tako i higijeni mašina i alata – istakla je nastavnica praktične nastave Mirjana Ristić.

U školskoj pekari se pravi užina za školu, kao i peciva i hleb za potrebe kuhinje u domu. Dnevno se napravi 500 komada peciva. Zahvaljujući dobroj praksi, učenici su nakon školovanja spremni za rad. Većina učenika koja je završila ovaj smer pronašla je zaposlenje.

Filip Stanković iz Požarevca je treća godina i kako kaže, voli svoj budući posao.

-Radimo izradu hleba i peciva. Ja najviše volim da pravim hleb,a volim da jedem slatke kifle. Ovde i radimo i družimo se i stvarno nam je lepo – rekao je Filip.

Tijana  i njen brat blizanac Tomislav Paunović su iz Ćuprije i takođe pohađaju ovaj smer.

-Od malena volim da radim sa testom, učili su me kod kuće tako da sam izabrala pekarski smer. Za pekara se ovde školovao i moj stariji brat i on sada radi u jednoj ćuprijskoj piceriji i odličan je pica majstor. Ja najviše volim da pravim burek sa mesom i sirom. Sve što pravimo ovde je lepo i ukusno, hleb, kiflice, miliprot, rolnice i sve ostalo – rekla je Tijana.

Učenici pekarskog smera često svoje proizvode prikazuju na proslavi Dana škole, ali i ostalim manifestacijama koje se organizuju u školi, i u gradu pošto škola ,,11.maj“ ima odličnu saradnju sa svim gradskim institucijama.

J. L.

tagovi:

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .