Naslovna // Društvo // Književni klub “Đura Jakšić” u Jagodini obeležio slavu: Ikona Presvete Bogorodice Trojeručice zaštitnica pisaca

Književni klub “Đura Jakšić” u Jagodini obeležio slavu: Ikona Presvete Bogorodice Trojeručice zaštitnica pisaca

Tom prilikom, dodeljene su i „Đurine gramate“, priznanja za doprinos radu ove ustanove kulture. One su ove godine pripale: predsedniku Skupštine grada Jagodine Draganu Markoviću Palmi, sportskom direktoru Jagodinskog sportskog saveza Zoranu Gligorijeviću i pesniku i otorinolaringologu dr-u Vladu Spiroskom

Foto: TV Kopernikus

Rezanjem slavskog kolača, u prisustvu sveštenstva i velikog broja ljudi, Književni klub „Đura Jakšić“ u Jagodini obeležio je praznik Ikone Presvete Bogorodice Trojeručice kao svoju slavu.

Predsednica kluba prof. Snežana Bihler istakla je da je obeležavanje slave za njih od velikog značaja.

-Ovu slavu tradicionalno obeležavamo od 2000. godine. Umetnost je lek za dušu, a većina ljudi zna da je Bogorodica Trojeručica važna za srpski duh i naše duhovno trajanje. Ove ikone, koje sada gledaju na nas, kao da smo mi njihova deca, one su nas oduvek vodile kroz sve ove vekove i teška vremena, da mi istrajemo i da očuvamo svoj narodni identitet, običaje, tradiciju i naše pravoslavlje –rekla je Bihler.

Svake godine, Klub na dan slave istaknutim pojedincima i institucijama dodeljuje i „Đurinu Gramatu“, nagradu za doprinos radu ove institucije. Ovogodišnja priznanja pripala su: predsedniku Skupštine grada Jagodine Draganu Markoviću Palmi, koje je umesto njega primila njegova zamenica Snežana Vukašinović, sportskom direktoru Jagodinskog sportskog saveza Zoranu Gligorijeviću i otorinolaringologu i pesniku dr-u Vladu Spiroskom.

Foto: TV Kopernikus

-Svakako mnogo znači ovakvo priznanje. To je potvrda da lokalna samouprava podržava rad Književnog kluba „Đura Jakšić“, rad svih stvaralaca i vrednih pisaca koji su članovi ovog udruženja. Mi, kao lokalna samouprava, možemo da se pohvalimo da imamo puno talentovanih pisaca. Ovo priznanje je potvrda da dobro sarađujemo, da pomažemo rad ovog kluba, kao i svih udruženja. Zahvaljujem se u ime predsednika Skupštine grada Dragana Markovića koji se svesrdno trudi da podrži i rad ovog udruženja kao i svih drugih. Ovo priznanje će nas svakako obavezati da i dalje sarađujemo i da i dalje podržavamo rad ove značajne kulturne institucije za ovaj grad –rekla je Snežana Vukašinović, zamenica predsednika Skupštine grada Jagodine.

-Početkom ove godine bio sam na ovom mestu na promociji jedne knjige. Tada sam se sa upravom Književnog kluba „Đura Jakšić“ dogovorio da krenemo u renoviranje ovog prostora, zato što ovaj prostor to zaslužuje, zato što u toku godine ima 45 raznih manifestacija i zato što se ove okuplja veliki broj ljudi, ljubitelja književnosti. U dogovoru sa lokalnom samoupravom, našim predsednikom, pristupili smo realizaciji, renovirali smo ovaj prostor i on sad ima novo ruho. Drago mi je da su zadovoljni članovi udruženja i vrata loklane samouprave su im otvorena i za dalju saradnju, da unapređujemo rad Književnog kluba –rekao je Zoran Gligorijević, sportski direktor Jagodinskog sportskog saveza.

-Svako priznanje koje dobijete vam daje novi podstrek i novu snagu da idete dalje, da radite i uspevate. Zadovoljan sam svakako. Hvala komisiji koja je odlučila da ja dobijem „Đurinu gramatu“. Nadam se da ću i dalje da opravdam poverenje, ali i dalje dobro da radim –rekao je dr Vlado Spiroski, pesnik i otorinolaringlog.

Ovogodišnji kolačar, sekretar kluba Toni S. Stojanović kolač za narednu godinu predao je slikaru Vladimiru Kepiću. Iz Kluba su istakli da će u godinama pred njima i dalje obeležavati slavu, ali i da će se truditi da nastave sa redovnim održavanjem različitih kulturno-umetničkih aktivnosti.

D.M.

tagovi: , , ,

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .