Naslovna // Društvo // Letnja škola za nastavnike engleskog jezika na FPNJ: Učenje o međusobnoj toleranciji kroz stripove

Letnja škola za nastavnike engleskog jezika na FPNJ: Učenje o međusobnoj toleranciji kroz stripove

Tokom trodnevnog skupa, učestvovalo je oko 40 nastavnika iz cele zemlje. Pokrovitelj skupa bila je Ambasada Sjedinjenih Država u Srbiji

Foto: TV Kopernikus

Letnja škola pod nazivom „Upotreba grafičkih romana u nastavi engleskog jezika“, namenjena nastavnicima engleskog jezika iz svih krajeva Srbije, održana je od 28. do 30. avgusta na Fakultetu pedagoških nauka u Jagodini. Skup je održan u saradnji sa Ambasadom Sjedinjenih Država u Srbiji, koja je i bila i pokrovitelj.

Cilj škole bio je taj da usavrši znanja nastavnika engleskog jezika koji rade sa decom uzrasta od 11 do 15 godina. Tokom ovog stručnog skupa, oko 40 njih je imalo prilike da nauči kako da grafičke romane, popularne i kao stripove, primene tokom rada sa decom. Prema rečima predavača, predavanja su iz više razloga korisna: kako za nastavnike, tako i za učenike:

-Tematika je takva da zahteva od učenika da primene svoje kritičko razmišljanje i da razviju interkulturalnu senzitivnost u odnosu na druge, različite kulture i nacije Nadamo se da ćemo imati dobre rezultate ne samo u nastavi engleskog jezika, u smislu poboljšanja njihovog znanja i sposobnosti da engleski jezik koriste u svakodnevnom životu, već i u njihovom razumevanju kakva je uloga građana ovog regiona, ove države u razvijanju tih interkulturalnih veza i boljih razumevanja –rekla je Vera Savić, docent na Fakultetu pedagoških nauka u Jagodini.

Iz Ambasade Sjedinjenih Država u Srbiji, koja je bila pokrovitelj ovog skupa, takođe su istakli značaj tema koje su se obrađivale tokom ove radionice:

-Deca uče engleski jezik i na to praktično nadovezuju mnogo značajnije teme koje su bitne za podizanje generacije 21. veka, nadamo se budućih lidera. Nadamo se da će oni Srbiju predstavljati i van ovih arnica, tako da je tolerancija nama nešto bitno: i u regionu i mnogo dalje od njega –rekla je Dragana Obradović, saradnica u Kancelariji za kulturu i medije za programe engleskog jezika.

Džoan Keng Šin, profesorka na Univerzitetu „Džordž Mejson“ u Sjedinjenim Američkim Državama i ataše za kulturu, izrazila je zadovoljstvo zbog saradnje sa Fakultetom pedagoških nauka u Jagodini:

-Mi u američkoj Ambasadi mislimo da je ovo veoma značajno za budućnost Srbije. Zabavno je i interesantno za učenike. Na ovaj način, pomoću edukacije, mogu da unaprede svoj način razmišljanja i živote –rekla je ona.

Profesori koji su prisustvovali rekli su da su naučili dosta tokom ovog trodnevnog skupa, te da će im stečena znanja koristiti tokom daljeg rada. Ova letnja škola akreditovana je kod Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja. Prema rečima predavača, do sada je već 120 učenika napravilo svoje stripove na engleskom jeziku, a koji nose različite edukativne poruke.

D.M.

tagovi: , ,

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .