Naslovna // Društvo // Na Fakultetu pedagoških nauka u Jagodini potpisan Memorandum o unapređivanju nastave fizičkog vaspitanja

Na Fakultetu pedagoških nauka u Jagodini potpisan Memorandum o unapređivanju nastave fizičkog vaspitanja

Saradnja je uspostavljena sa Srpskim savezom profesora fizičkog vaspitanja i sporta i sa izdavačkom kućom „Škola plus“. „Deca treba da usvoje fizičku kulturu kao svakodnevni deo svog života“ rekla je prof. dr Violeta Jovanović, dekan Fakulteta pedagoških nauka u Jagodini

Foto: TV Kopernikus

Na Fakultetu pedagoških nauka u Jagodini danas je potpisan Memorandum o saradnji ove obrazovne ustanove sa Srpskim savezom profesora fizičkog vaspitanja i sporta izdavačkom kućom „Škola plus“.

Cilj potpisivanja Memoranduma jeste unapređivanje i afirmacije nastave fizičkog i zdravstvenog vaspitanja, ali i obrazovnog izdavaštva u navedenoj oblasti:

-Saradnja će se odvijati isključivo u oblasti fizičkog i zdravstvenog vaspitanja u nižim razredima Osnovnih škola i predškolskim ustanovama na razvoju literature za decu: od predškolskog uzrasta pa do kraja četvrtog razreda. Takođe, radićemo zajedno na jednom sistemu takmičenja za decu mlađeg školskog uzrasta –rekao je dr Miroslav Marković, predsednik Srpskog saveza profesora fizičkog vaspitanja i sporta.

Direktor Izdavačke kuće „Škola plus“ Novica Pavličić istakao je da će oni raditi na pripremanju literature za kvalitetnije izvođenje nastave fizičkog vaspitanja:

-Smatramo da će stručnost i kompetencije ove visokoškolske ustanove doprineti da na mnogo viši nivo podignemo sam predmet fizičkog i zdravstvenog vaspitanja koji je u ovom trenutku neophodan kako bi dobili što kvalitetniju i zdraviju naciju –rekao je Pavličić.

Sa Fakulteta pedagoških nauka istakli su da je potpisivanje ovog memoranduma o saradnji od velike važnosti: kako za samu obrazovnu ustanovu, tako i za sve mlade ljude:

-Mi smo prepoznali veliki značaj, naročito u ovim vremenima kada nam je pandemija kovida pokazala koliki je značaj zdravlja i njegovog negovanja, a posebno negovanja zdravlja kroz jednu sistemsku, organizovanu i pojačanu fizičku kulturu i vaspitanje koje bi se negovalo od najmlađeg predškolskog uzrasta do mlađeg školskog pa nadalje. Bitno je da se smisao i značaj podignu na viši i nacionalni nivo, da se shvati značaj i vrednost fizičkog vaspitanja  i negovanja fizičke kulture. To nije samo elitna stvar za elitne sportiste. Svako dete svakodnevno treba da usvoji fizičku kulturu kao deo svakodnevnog života, kako bi i naše buduće generacije koje sada stasavaju izbegle ili umanjile ovo zlo koje nas je trenutno snašlo –rekla je prof. dr Violeta Jovanović, dekan Fakulteta pedagoških nauka u Jagodini.

U planu je da posle potpisivanja Memoranduma, tokom marta meseca, na Fakultetu pedagoških nauka u Jagodini bude organizovan okrugli sto na kom bi učestvovali eminentni stručnjaci u oblasti fizičkog i zdravstvenog vaspitanja i sporta.

D.M.

tagovi: , ,

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .