Naslovna // Društvo // Nova laboratorija i novi studijski program na Fakultetu pedagoških nauka u Jagodini

Nova laboratorija i novi studijski program na Fakultetu pedagoških nauka u Jagodini

Od polovine septembra, mladi će moći da se upišu na smer „Medicinska sestra – vaspitač“,  a laboratorija je opremljena računarskom opremom, kao i opremom za eksperimente i oglede

Foto: TV Kopernikus

Uoči početka nove školske godine, Fakultet pedagoških nauka u Jagodini dobio je novi uređeni prostor za rad: laboratoriju za prirodne nauke.

-Laboratorija je nastala kao rezultat prethodne dugogodišnje saradnje naših nastavnika kjoi predaju metodike nastave sa učiteljima i učenicima osnovnih škola i sa našim studentima. Zahvaljujći našoj dekanici i njenom razumevanju, napravljen je zaista impozantan prostor u kome možemo da realizujemo obrazovne radionice, ne samo u okviru nastave, već i u okviru projekata za promociju i popularizaciju nauke kao što su projekti „Super heroji“ i Erazumus projekat „Out and about“. Laboratorija je opremljena jednim delom računarskom opremom i drugim delom koji je posvećen prirodnim naukama. Tu se mogu realizovati eksperimenti i ogledi, kao i deo koji je namenjen realizaciji predmeta kao što su Priroda i društvo, Svet oko nas, likovna umetnost, matematika i ostali. Ovim kabinetom, student razvija svoje nastavničke kompetencije i sve svoje potencijale –rekla je Olivera Cekić Jovanović, profesorka metodike i poznavanja prirode i društva.

Polovinom septembra kreće i upis na novi studijski program: Medicinska sestra vaspitač.

-Napravili smo saradnju sa Medicinskim fakultetom u Kragujevcu. Na ovaj način, pružiće se mogućnost da se postojeći kadar doškoluje i stekne novi nivo obrazovanja, a da se potpuno novi kadar osposobi u ovoj oblasti na jedan visokoškolski način i u visokoškolskim uslovima –rekla je Violeta Jovanović, dekanica Fakulteta pedagoških nauka u Jagodini.

Prema rečima dekanice, nudi se još jedan novitet kandidatima. Do sada su učitelji mogli, u okviru zakonskih regulativa, da predaju strani jezik u mlađim razredima osnovne škole, informatiku u starijim razredima osnovne škole, a od ove godine im se nudi i modul koji će im pružiti mogućnost da rade i kao nastavnici srpskog jezika kao nematernjeg jezika u onim sredinama koje imaju potrebu za ovakvom vrstom kadra.

Nedavno su završene i prijave za drugi upisni rok. On je trajao od ponedeljka 29. do srede 31. avgusta. U četvrtak, 1. septembra, vršiće se provera njihovih govornih, muzičkih i fizičkih sposobnosti, a u ponedeljak, 4. septembra, budući studenti radiće testove za upis na fakultet.

Podsećanja radi, na Fakultetu pedagoških nauka postoje tri smera: učitelj, vaspitač u predškolskim ustanovama i vaspitač u domovima.

D.M.

tagovi: ,

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .