Naslovna // Društvo // Obeležen Dan oslobođenja Jagodine u Prvom svetskom ratu

Obeležen Dan oslobođenja Jagodine u Prvom svetskom ratu

Vence su, pored predstavnika Gradskog odbora SUBNOR-a, položili i članovi Udruženja potomaka ratnika od 1912. do 1918. godine

Foto: TV Kopernikus

Dan oslobođenja Jagodine u Prvom svetskom ratu, 25. oktobar, obeležen je protekle nedelje na gradskom skveru polaganjem venaca na spomenik poginulima u oslobodilačkim ratovima Srbije od 1912. do 1918. godine.

Direktor Istorijskog arhiva grada Jagodine istoričar mr Dejan Tanić istakao je da je ovaj dan i te kako značajan za Jagodinu:

-Oktobar je mesec oslobođanja Jagodine u dva svetska rata. Tog 25. oktobra, Jagodina je posle tri teške godine okupacije Austougarske konačno oslobođena. To su učinili naši zemljaci, jer je zapovednik te konjičke jedinice dunavske divizije, koji je prvi ušao u Jagodinu, bio Dušan Dodić. čovek koji je iz trsteničkog kraja. Taj dan, Jagodinci treba da slave i da obeležavaju stalno. To je zapravo i kraj jedne naše velike istorijske epohe i početka stvaranja jednog novog istorijskog perioda. Prvi svetski rat je bila grandiozna vojnička pobeda Srbije, pa i velika politička pobeda. Posle toga, stvorena je država od Soluna do Alpa, nova država Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca. To je bio i državni plan, pa i san svih srpskih ratnika, junaka i političara. Ne konkretno stvaranje Jugoslavije, već oslobođenje svih Srba i njihov dolazak pod jedan državni krov –rekao je Tanić.

Tog dana, polaganjem venaca, poštu poginulima u oslobodilačkim ratovima odali su i vence položili predstavnici Gradskog odbora SUBNOR-a, kao i članovi Udruženja potomaka ratnika od 1912. do 1918. godine.

D.M.

tagovi: ,

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .