Naslovna // Društvo // Obeležen Dan pobede nad fašizmom u Jagodini

Obeležen Dan pobede nad fašizmom u Jagodini

Pored predstavnika grada Jagodine i Gradskog odbora SUBNOR-a, vence položili i prvi sekretar ambasade Ruske federacije Igor Kiselev, kao i članovi Besmrtnog puka Jagodine

Predstavnici grada Jagodine i SUBNOR-a tokom događaja

Dan pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu obeležen je 9. maja širom Evrope, ali i u Jagodini. Istog dana, obeležen je i značajan jubilej: 75 godina od pobede nad fašističkim snagama.

U ovom gradu, venci palim borcima položeni su na tri lokacije: groblju palih boraca Narodnooslobodilačkog rata, spomen-groblju Crvenoarmejaca palih za oslobođenje Srbije i na spomenik palim ratnicima od 1912. do 1918. godine. Snežana Vukašinović, zamenica gradonačelnika Jagodine, istakla je značaj obeležavanja ovog datuma i sećanja svih onih koji su dali život za slobodu naše zemlje:

-Zahvalni smo na onome što su učinili, što su nam doneli slobodu i svakako ih ne zaboravljamo. Vreme čini svoje. Mnogo je malo tih aktuelnih učesnika ove epopeje. Na nama, njihovim potomcima je da ih se sećamo i da branimo ono za šta su se oni izborili, a to su sloboda i ljudsko dostojanstvo –istakla je Vukašinović.

Predsednik Gradskog odbora SUBNOR-a, mr Dejan Tanić, istakao je da je ovo bio kraj konačnog stradanja srpskog i ruskog naroda:

-Veliki broj žrtava je pao da bi se svet oslobodio od fašizma. U Jugoslaviji je poginulo milion i 700 hiljada ljudi, od toga je milion i 200 hiljada Srba. Procentualno, u odnosu na broj stanovnika,  srpski narod je dao jednu od najvećih žrtava  u Drugom svetskom ratu, dok je Sovjetski savez imao oko 25 miliona žrtava. Jagodina je imala tu čast da ovde, na mestu spomen kosturnice palih Crvenoarmejaca, bude jedan od memorijalnih centara. Na ovaj način se iskazuje zahvalnost našeg naroda slavnoj vojsci Crvene armije koja je oslobodila naše krajeve. Za Jagodinu i Pomoravski okrug palo je više stotina boraca Crvene armije i za nju su se vodile četvorodnevne i krvave borbe –rekao je Tanić.

Pored predstavnika grada Jagodine i Gradskog odbora SUBNOR-a, vence su položili i Igor Kiselev, prvi sekretar ambasade Ruske Federacije, kao i članovi Besmrtnog puka Jagodine.

Dušan Miletić

tagovi: , ,

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .