Naslovna // Društvo // Obeležena slava Crkve svetih arhangela Mihaila i Gavrila u Jagodini

Obeležena slava Crkve svetih arhangela Mihaila i Gavrila u Jagodini

Ovogodišnji kolačar Dušan Marković kolač za narednu godinu predao je dr-u Zoranu Rašiću

Foto: TV Kopernikus

Služenjem svete liturgije u prisustvu sveštenstva i velikog broja vernika, a potom litijom oko crkve i rezanjem slavskog kolača, proteklog ponedeljka 26. jula obeležena je slava Stare crkve u Jagodini – praznik Svetog arhangela Gavrila. 

Crkva Svetih arhangela Mihaila i Gavrila, osnovana davne 1818. godine, najstarija je u Jagodini i zadužbina je kneza Miloša Obrenovića. Starešina pomenutog hrama Aleksandar Gajić istakao je važnost obeležavanja slave: kako za crkvu, tako i za vernike:

-Poruka za verni narod je da uprkos svim nedaćama koje su nas pogodile u zadnjih nekoliko godina je ta da ipak treba da se setimo svoje crkve i da se okupimo saborno i da malo proslavimo. Proteklih godina smo zaboravili kako je to saborovati i kako je to zajedničariti jedni sa drugima, a to treba raditi kako se ne bi dogodilo to da se odviknemo od zajednice, a ona je suština bića, našeg naroda i naše vere –rekao je Aleksandar Gajić, starešina Crkve Svetih arhangela Mihaila i Gavrila u Jagodini.

Ovogodišnji kolačar Dušan Marković kolač za narednu godinu predao je dr-u Zoranu Rašiću. Za sve vernike, u porti Crkve bila je postavljena i slavska trpeza.

D.M.

tagovi: , ,

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .