Naslovna // Društvo // Obeležena slava Stare crkve u Jagodini

Obeležena slava Stare crkve u Jagodini

Svi prisutni ispoštovali su sve mere bezbednosti. Umesto trpeze, pripremljeno je 15 paketa za najugroženije porodice. Kolač za narednu godinu, porodica Stojankić predala je Dušanu Markoviću

Poštovale su se sve mere bezbednosti

Crkva svetih arhangela Mihaila i Gavrila, najstarija u Jagodini, obeležila je u nedelju 26. jula praznik Svetog arhangela Gavrila, kao hramovnu slavu.

Slava je i ove godine obeležena uz služenje svete liturgije i prisustvo vernika, ali uz obavezno poštovanje propisanih mera bezbednosti: nošenja zaštitnih maski i pridržavanja određene međusobne razdaljine. Posle liturgije, usledila je tradicionalna litija oko crkve, a starešina ovog hrama, protojerej Aleksandar Gajić, istakao je da je ovo za njih veliki dan:

-Slava je prevashodno praznik porodice. Moja preporuka je, a verujem i crkve, da prilagodimo slavljenje današnjoj situaciji. Ja razumem da je naš narod gostoljubiv i da voli da podeli radost sa drugima, da pozove goste kada bude dan slave, ali ove godine neka moja preporuka bi bila da se to proslavi u krugu porodice i da na taj način zablagodarimo Bogu. Taj deo kada ćemo tu radost podeliti sa drugim treba ostaviti za neku drugu priliku kada će sve ovo proći –rekao je starešina Stare crkve u Jagodini.

Kako bi se ispoštovale sve propisane mere zaštite, ovogodišnji kolačar porodica Stojankić, umesto tradicionalnog posluženja, pripremila je 15 humanitarnih paketa za najugroženije porodice. Kolač za sledeću godinu predat je Dušanu Markoviću.

D.M.

tagovi: , , ,

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .