Naslovna // Društvo // Obeležene 122 godine pedagoškog obrazovanja u Jagodini

Obeležene 122 godine pedagoškog obrazovanja u Jagodini

Dobitnik ovogodišnjeg priznanja “Narodni učitelj” je književnik Dragoslav Mihailović, dok su studenti ove obrazovne ustanove dobitnici priznanja “Magistar humanitas”. Svečana akademija zbog epidemiološke situacije nije održana, a nagrade će biti uručene naknadno

Muška učiteljska škola osnovana je pre 122 godine, a Fakulet pedagoških nauka pre 27 godina

Fakultet pedagoških nauka u Jagodini obeležio je Dan fakulteta, protekle nedelje 13. decembra. Zbog  pandemijskih okolnosti, tradicionalna svečana akademija je izostala, ali dekan Fakulteta pedagoških nauka u Jagodini prof. dr Violeta Jovanović istakla je da je ponosna na sve što su postigli do sada, a najviše na uspehe koje su postigli i u vreme pandemije korona virusa:

-Ova brojka nas vrlo nadahnjuje. To nije nikakav nakit kojim se mi ponosimo, već to je jedna vrlo ispunjena priča različitim događajima i podvizima. Ono čime se mi posebno ponosimo jeste to da je fakultet, u ovoj godini punoj nesreća, zla i različitih iskušenja, odreagovao na najbolji način. Profesori su pokazali da su na nivou zadatka, da su bili spremni da uče nove tehnologije, da se brzo prilagođavaju i pokazali su ogroman entuzijazam u svemu tome, kao i kolegijalnost. Brzo su prešli na novi način rada kako bi studenti bili što manje oštećeni u ovom vremenu drugačijeg načina rada –rekla je Jovanović.

Fakultet svake godine ovim povodom dodeljuje dva značajna priznanja: počasne diplome za doprinos obrazovanju “Narodni učitelj” i “Magistar humanitas”. Ove godine, diplomu “Narodni učitelj” dobio je književnik Dragoslav Mihailović:

-Živi je klasik naše književnosti. U svom književnom delu proslavljao je jezik kosovsko-resavski, ovaj kojim mi govorimo i načinio ga je dostojnim najvrednijih književnih ostvarenja kao što je “Petrijin venac”, ali je i blizak našem fakultetu. Počasni je član Fondacije “Sreten Adžić” i time nam pomaže u ideji da realizujemo onaj naš plan o obnovi stare zgrade –istakla je Jovanović.

Brojni istaknuti i afirmisani pojedinci iz različitih sfera javnog života dobili su nagradu „Magistar humanitas“. Ove godine, ona je opravdano pripala studentima Fakulteta pedagoških nauka u Jagodini:

-Oni su se stavili u službu ovih zlih vremena i pokazali punu meru solidarnosti i humanosti. Pomagali su ljudima koji su ostali bez primanja, radila je narodna kuhinja, a kroz  tutorijale pomagali su učiteljima da se snađu sa novim tehnologijama. To nas zaista čini ponosnim. Pokazali su se kao pravi, kako su oni rekli u jednom svom angažovanju, “prosvetni ratnici” –istakla je ona.

Zbog aktuelne epidemiološke situacije, nagrade će biti uručene naknadno. Takođe, istakla je da vrlo teško praviti planove, ali da će i u narednoj godini stremiti ka istim ciljevima. Na prvom mestu im je čuvanje zdravlja svojih studenata i zaposlenih, a izražena je i želja da se vrate normalnom načinu rada, kao i svim ostalim vannastavnim aktivnostima. Takođe, u narednom periodu žele da se posvete obnovi stare zgrade i formiranju Centra za razvoj pedagoških nauka.

Muška učiteljska škola u Jagodini osnovana je 26. jula 1898. godine, a zakonski je počela sa radom 13. decembra. Za upravitelja je postavljen Sreten Adžić. Posle više od sedam decenija, stvoreni su uslovi za izgradnju i opremanje nove školske zgrade koja je iz Učiteljske škole prerasla u Pedagošku akademiju. Godine 1993. godine, Pedagoška akademija u Jagodini prerasla je u Učiteljski fakultet, koji danas mlade ljude školuje za zvanje učitelja, vaspitača i vaspitača u predškolskim ustanovama.

D.M.

tagovi: , ,

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .