Naslovna // Društvo // Održan parastos žrtvama “Oluje” u Jagodini

Održan parastos žrtvama “Oluje” u Jagodini

Udruženje veterana rata 1990 – 1999. godine planira i da u Crkvi Svete Petke postavi spomen ploču žrtvama ovog poduhvata hrvatske vojske

Foto: Saša Jović

Povodom dvadesetpetogodišnjice od hrvatske akcije „Oluja“, Udruženje veterana rata 1990 – 1999. godine, održalo je protekle subote, u Crkvi Svete Petke u Jagodini, parastos žrtvama ovog vojno-policijskog poduhvata.

Ovo udruženje postoji od 2010. godine i broji oko 4500 članova. Do sada su polagali vence na spomenike žrtvama Prvog i Drugog svetskog rata, kako u Jagodini, tako i u Kragujevcu, ali i žrtvama NATO agresije. Održavanjem parastosa u Crkvi Svete Petke u Jagodini, stavili su javnosti do znanja da žrtve „Oluje“ nisu zaboravljene:

-Ovim poduhvatom hrvatske vojske, srpski narod nasilno je proteran sa svojih ognjišta, čime je izvršen genocid kakav nije zabeležen u novijoj istoriji. Na ovaj način, sećamo se svih ljudi koji su proterani i poginuli tokom prebega –rekao je Dragan Milovanović, predsednik Udruženja veterana rata 1990 – 1999. godine.

Iz Udruženja su istakli da su pokrenuli i inicijativu za postavljanje spomen obeležja žrtvama „Oluje“ u porti Crkve Svete Petke, kao znak sećanja na ovaj nemili događaj.

Podsećanja radi, akcija „Oluja“ počela je 4. avgusta 1995. godine, a dan kasnije hrvatska vojska je ušla u Knin i postavila hrvatsku zastavu. Tokom te akcije, iz Hrvatske je proterano više od 220 hiljada Srba, ubijeno je njih 1869 od kojih su 1220 bili civili, a podaci o broju nestalih kreću se od 745 do 1183 osoba.

D.M.

tagovi: , , ,

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .