Naslovna // Društvo // Održana promocija knjige “Rodoslov Obrenovića” u Jagodini

Održana promocija knjige “Rodoslov Obrenovića” u Jagodini

Tokom promocije u parohijskom domu Crkve svetih arhangela Mihaila i Gavrila, govorili su Predrag Obrenović Jakovljević, autor knjige i mr Dejan Tanić, istoričar. Događaj je privukao veliku pažnju javnosti

Predrag Obrenović Jakovljević i Dejan Tanić tokom promocije: Foto – Aleksandar Racić

Promocija knjige „Rodoslov Obrenovića“ autora Predraga održana je proteklog četvrtka u parohijskom domu Crkve svetih arhangela Mihaila i Gavrila u Jagodini. Autor knjige je Predrag Obrenović Jakovljević.

Autor je istakao da se potrudio da rodoslov Obrenovića ne prikaže tabelarno, nego tekstualno sa širim biografijama većeg broja članova vladarske porodice Obrenović.

-Ja sam se u knjizi okrenuo više pobočnim linijama i vanbračnom potomstvu Obrenovića iznoseći podatke vezane za potomke Miloševe majke Višnje iz prvog braka sa gospodarom Obrenom Martinovićem, ali i iz braka Miloševog oca Teodora Mihajlovića sa suprugom Gordanom. Takođe, iznosio sam i nepoznate podatke vezane za potomostvo kneza Miloša Obrenovića u Austrougarskoj. Iznosio sam podatke vezane za poreklo Ljubice Obrenović, rođene Vukomanović. Dosta sam radio i na podacima o potomcima gospodara Jovana Obrenovića, a obrađeno je i njihovo srodstvo sa plemićkim porodicama u Južnoj Ugarskoj, odnosno srpskoj Vojvodini. Uvek je veliku pažnju privlačilo poreklo potomstva gospodara Jevrema Obrenovića iz kog potiču kralj Milan Obrenović i njegov sin Aleksandar. Dosta sam radio i na istraživanju o ženskom potomstvu gospodara Jevrema Obrenovića i poreklu njihovih rođačkih familija poput Bogićevića, Konstantinovića, Petrovića Njegoša… –rekao je autor.

On je dodao i da je rad na knjizi nije bio nimalo lak, te i da je trajao dosta dugo.

-Pomislite samo da je za jedno ime i za jedan datum bilo potrebno nekoliko meseci istraživanja, možda čak i više. Zaista je dug vremenski period iza mene. Zahvaljujući rodoslovima koji su do tada već bili urađeni, imao sam određenih olakšanja, svakako za ove pobočne linije je trebalo puno vremena –istakao je on.

Autor knjige rekao je i da ne može da odvoji dinastije Obrenović i Karađorđević, jer smatra da su obe značajne za novovekovnu istoriju srpske države.

-Karađorđe je pokrenuo borbu srpskog naroda za slobodu, dok su Obrenovići kasnije radili na stvaranju, organizovanju srpske države. Ne mogu nijednoj da dam neku prednost –rekao je on i dodao da trenutno radi na rukopisu koji je vezan za faleristiku, numizmatiku i heraldiku iz perioda dinastije Obrenović. Kako je rekao, te teme ga prilično interesuju i u procesu je rada.

Događaj je izazvao veliku pažnju javnosti: Foto – Aleksandar Racić

Tokom promocije, pored autora govorio je i istoričar mr Dejan Tanić, a događaju je, pored predstavnika jagodinskog sveštenstva, prisustvovao veliki broj ljudi. Posle promocija u Kragujevcu i Jagodini, Predraga Obrenovića Jakovljevića očekuju i promocije u Loznici, Beogradu i Požarevcu, a predstavljanje ove monografije u Jagodini organizovali su Istorijski arhiv „Srednje Pomoravlje“ u Jagodini i Crkvena opština pri Hramu svetih arhangela Mihaila i Gavrila.

Predrag Obrenović Jakovljević rođen je 23. juna 1970. godine u Kragujevcu. Osnovnu i srednju školu završio je u mestu rođenja, kao i studije mašinstva na Višoj tehničkoj školi i Mašinskom fakultetu u Kragujevcu. Oženjen je i u braku sa suprugom Silvanom ima blizance: sina Jakova i ćerku Martu. Radi na poslovima grafičkog dizajna i programiranja. Posle obnavljanja Kraljevske kuće Obrenović 5. aprila 2015. godine postavljen je za Prvu glavu i starešinu Kraljevske kuće. Osnivač je i predsednik Fondacije Kraljevska kuća Obrenović.

D.M. / Foto: Aleksandar Racić

tagovi: , ,

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .