Naslovna // Društvo // Održana radionica “Živa biblioteka” u OŠ “Rada Miljković”

Održana radionica “Živa biblioteka” u OŠ “Rada Miljković”

Sa učenicima razgovorale dame zaposlene u jagodinskim institucijama iz oblasti kulture, kako bi im što bolje predstavile svoja zanimanja i na taj način pomogle u izboru srednje škole i budućeg zanimanja

Tribina izazvala veliko interesovanje učenika

Radionica pod nazivom „Živa biblioteka“ održana je pretprošlog ponedeljka u prostorijama produženog boravka Osnovne škole „Rada Miljković“ u Jagodini.

Jagodinska Osnovna škola „Rada Miljković“ već 10 godina uključena je u projekat profesionalne orijentacije kako bi svojim učenicima pomogla po pitanju izbora budućeg zanimanja, a pet godina sprovodi radionicu pod nazivom „Živa biblioteka“. Radi se o susretima učenika sa predstavnicima različitih zanimanja, a cilj je da učenici kroz razgovor sa njima dobiju odgovore na pitanja koja ih interesuju, a koja se tiču školovanja i poslova kojima bi oni voleli da se bave u budućnosti. Ovoga puta, sa učenicima su razgovarale dame koje se bave radom u oblasti kulture u Jagodini: Snežana Vulić, bibliotekar u Narodnoj biblioteci „Radislav Nikčević“ u Jagodini, Nina Krstić, direktorka Muzeja naivne i marginalne umetnosti u Jagodini i Ljiljana Mileusnić Marković, direktorka Osnovne muzičke škole „Vladimir Đorđević“ u ovom gradu:

-Ovo nam je druga manifestacija u ovoj školskoj godini. U decembru smo imali tribinu pod nazivom „Razgovori sa povodom“ gde smo imali susret naših učenika sa njihovim nešto starijim drugarima koji su sada u završnim razredima srednjih škola. Tada je bila ideja da oni razmene neka svoja iskustva i doživljaje, da vide šta su oni očekivali kada su kretali u srednju školu, da li je bilo baš kako su zamišljali ili je bilo drugačije, a to su sve govorili učenicima koji tek treba da se opredele za buduće školovanje. Na taj način, pomogli su im u prevazilaženju nekih nedoumica i treme pred sam prijemni ispit. Što se konkretno ovog predavanja tiče, organizovali smo ga kako bi učenici prevazišli te neke predrasude kada je u pitanju podela zanimanja na muška i ženska. Trudimo se da propagiramo tu neku ravnopravnost polova u svakodnevnom i profesionalnom životu –rekla je Snežana Marković, koordinator tima za profesionalnu orijentaciju u Osnovnoj školi „Rada Miljković“ u Jagodini.

Učenici su slušali izlaganja i na kraju događaja postavljali pitanja na koja su govornice rado odgovarale. Iz ove osnovne škole istakli su da će i u periodu pred njima i dalje organizovati ovakve događaje, a sve sa ciljem da njihovi učenici steknu što širu sliku o određenim zanimanjima, kako bi, kada bude bilo potrebno, napravili pravi izbor kada je njihova profesionalna budućnost u pitanju.

Dušan Miletić

tagovi: , ,

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .