Naslovna // Društvo // Održana trojička litija u Jagodini

Održana trojička litija u Jagodini

Pored velikog broja ljudi, događaju prisustvovali i predstavnici grada Jagodine, Vojske Republike Srbije i jagodinskih izviđača. Na čelu litije nosila se kopija čudotvorne ikone Presvete Bogorodice Trojeručice

Litiji prisustvovao veliki broj ljudi

Tradicionalna litija povodom praznika Duhova-Trojice održana je u nedelju, 7. juna, u Jagodini. Ove godine, na čelu litije nosila se kopija čudotvorne ikone Presvete Bogorodice Trojeručice, koja je odnedavno u stalnom vlasništvu Crkve svetih apostola Petra i Pavla u Jagodini.

Ovaj praznik sećanje je na trenutak kada su učenici, Hristovi apostoli, primili Svetoga Duha u vidu ognjenih jezika u Jerusalimu. Taj trenutak, u pravoslavlju je poznat i kao rađanje crkve, zato što su tada apostoli, po Božjem blagoslovu, krenuli da misionare i šire ideje raspetog i vaskrslog Hrista po celom svetu:

-Namera litije u drevnoj hrišćanskoj tradiciji je uvek bila da pozove sav narod koji nije čuo, koji je čuo i koji nije mogao da dođe i da sa ikonom Presvete Bogorodice krenemo, pronesemo Božji blagoslov na ceo naš grad i prizovemo ga za sve ljude koji žive u njemu. Svakako se molimo da nas Gospod zaštiti i sačuva od ovozemaljskih iskušenja za koje mi ljudi znamo koliko su teška i velika. Mi Hrišćani znamo da jedini koji može da štiti i da nas sačuva jeste sam Bog. Zato je narod danas prisutan ovde, da prinese Bogu molitve blagodarnosti, ali i da svako od svog srca zamoli Boga za ono što mu je najpotrebnije –rekao je Milan Đorđević, sveštenik.

Tradicionalnoj litiji je, pored sveštenih lica, prisustvovao i veliki broj ljudi, među kojima su bili i predstavnici grada Jagodine: gradonačelnik Ratko Stevanović, zamenica gradonačelnika Snežana Vukašinović, kao i direktorka Centra za socijalni rad Biserka Jakovljević. Takođe, prisustvovali su i predstavnici Vojske Republike Srbije, kao i jagodinskih izviđača. Litiji je prethodilo i održavanje Svete Liturgije u svim gradskim hramovima, posle čega je usledio tradicionalni obilazak oko hrama Svetih apostola Petra i Pavla do zapisa iza njega gde su prinete molitve. Kolačar za ovu godinu je bila porodica Radosavljević, dok će naredne godine ta čast pripasti porodici Ivić, takođe iz Jagodine.

IKONA TROJERUČICE POKLON ZA NOVU JAGODINSKU CRKVU

Darodavac kopije čudotvorne ikone presvete Bogorodice Trojeručice hilandarske, koja se od nedavno nalazi u jagodinskoj Novoj crkvi u trajnom vlasništvu, je Slobodan Simić iz Varvarina, koji je tokom prošle jeseni ovom jagodinskom hramu poklonio i ikonu Svetog Nektarija Eginskog. Inače, ovo je drugi hram šumadijske eparhije u čijem vlasništvu je ikona Trojeručice, a koja je tokom tradicionalne trojičke litije pronešena gradom.

Istorija kaže da je Bogorodica Trojeručica bila privatno vlasništvo Jovana Damaskina, svetitelja iz osmog veka, kome je odsečena ruka, kao žrtvi klevete. Damaskin se usrdno molio Bogorodici i ona mu je iscelila ruku, a u znak zahvalnosti on je dao da se treća srebrna ruka postavi na ikonu, pa otuda njoj i novo ime. Bogorodica Trojeručica je igumanija i zaštitnica manastira Hilandar, gde se čuva original ikone, koju je Sveti Sava tu doneo.

Svakog petka, sa početkom u 18 časova, u hramu Svetih apostola Petra i Pavla u Jagodini, služiće se akatist Presvetoj Bogorodici Trojeručici.

D.M. / T.M.

tagovi: , ,

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .