Naslovna // Društvo // Održana zimska škola poljoprivrede u Jagodini

Održana zimska škola poljoprivrede u Jagodini

Prisustvovali su brojni poljoprivrednici, a u ime grada, prisutne je pozdravio Miroslav Cvijetić, savetnik gradonačelnika Jagodine za poljoprivredu

Foto: TV Kopernikus

Tradicionalna zimska škola poljoprivrede održana je protekle srede u organizaciji Poljoprivredno savetodavne i stručne službe u Jagodini.

Cilj ovog događaja jeste da poljoprivrednici steknu nova znanja iz različitih oblasti. Za sve njih, najveća novina bio je sistem e-agrara koji je uveden početkom 2023. godine.

-Oko 90 posto naših poljoprivrednika ne zna da koristi računare, mobilne telefone i ne zna šta je elektronski sertifikat. Postoje brojni problemi koji su se dešavali na početku uvođenja tog e-agrara i nadam se da ćemo sledeće godine sve to polako da rešimo. Postoje ljudi koji nisu primali subvencije jer nisu znali da li treba da dođu ponovo posle registracije da bi podneli zahtev za subvencije i tako dalje. Mi smo tu za sva pitanja i pomoć po tom pitanju –rekla je Verica Lazarević, savetodavac za stočarstvo u Poljoprivredno savetodavnoj i stručnoj službi u Jagodini.

Tokom zimske poljoprivredne škole, govorilo se i o čuvanju i skladištenju povrća, kao i merama IPARD programa za 2024. godinu. Kako je rečeno, za podsticaje mogu da konkurišu sva registrovana poljoprivredna gazdinstva, zadruge i udruženja.

-Mera 1 predstavlja izgradnju i rekonstrukciju objekata i nabavku mehanizacije i opreme. Mera 3 će biti prerada poljoprivrednih proizvoda, a imaćemo i meru sedam koja je za razvoj seoskog turizma. Sada je lakše doći do sredstava i potrebno je mnogo manje dokumentacije –rekla je Mira Miljković, savetodavac za ratarstvo u ovoj ustanovi.

Savetodavac za zaštitu bilja Ljiljana Jeremić govorila je prisutnima o karantinskim i ekonomski štetnim organizmima na koštičavom voću i o tome na koji način mogu da izvrše mere kontrole i njihovo suzbijanje.

-To su mere koje se primenjuju i protiv „monilije lakse“ koja izaziva sušenje grančica i plodova s tim što to treba pojačati sa tretmanima koji su u fazi početka zrenja. Tako bi došlo do suzbijanja tog patogena –rekla je Jeremić.

Iz Poljoprivredno savetodavne i stručne službe u Jagodini istakli su da su zadovoljni interesovanjem poljoprivrednika za njihovu tradicionalnu Zimsku školu, a ujedno su se osvrnuli i na proizvodnu 2023. godinu, za koju kažu da je bila prilično turbulentna sa mnogo aspekata.

-Bilo je i zadovoljavajućih prinosa, ako pričamo o voćarstvu i povrtarstvu. Poljoprivrednici su delimično bili nezadovoljni cenama, ali to je naša stvarnost. Nažalost, mnogo zavisimo od atmosferskih prilika. Taj deo je još uvek ograničen. Zavisimo od navodnjavanja i to ima veliki uticaj na naše prinose –rekla je Milanka Miladinović, savetodavac za ratarstvo.

Tokom događaja, prisutnima se obratio Miroslav Cvijetić, savetnik gradonačelnika Jagodine za poljoprivredu. Iz Poljoprivredno savetodavne i stručne službe u Jagodini istakli su da će i u novoj 2024. godini nastaviti sa svojim standardnim aktivnostima poput održavanja tribina i obilaska parcela, kao i da će se truditi da za sve probleme i nedoumice maksimalno budu na raspologanju svim poljoprivrednicima.

D.M.

tagovi: , ,

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .