Naslovna // Društvo // Održani peti susreti vaspitača u Jagodini

Održani peti susreti vaspitača u Jagodini

Događaj je organizovao Savez udruženja medicinskih sestara Predškolskih ustanova Srbije i Šumadijsko-pomoravskog regiona. Ovogodišnja tema bila je “Uloga medicinske sestre vaspitača u podsticanju učenja i razvoja deteta kroz zajedničko učešće dece i odraslih”

Više od 100 vaspitača prisustvovalo je dvodnevnom skupu

Okružni stručni susreti, peti po redu, održani su sedmog i osmog februara i u vrtiću “Pionir” u Jagodini. Događaj je organizovao Savez udruženja medicinskih sestara Predškolskih ustanova Srbije i Šumadijsko-pomoravskog regiona, a ovogodišnja tema bila je “Uloga medicinske sestre vaspitača u podsticanju učenja i razvoja deteta kroz zajedničko učešće dece i odraslih”.

Dvodnevnom skupu u Jagodini prisustvovalo je oko 100 vaspitača, a direktorka Predškolske ustanove “Pionir” u Jagodini, Violeta Nikolić, istakla je da su ovakvi skupovi veoma značajni:

-Na ovakvom skupu prikazuju se radovi medicinskih sestara vaspitača po novom programu koji kod nas kreće od septembra 2020. godine. To je projektno planiranje. Mi smo sada u nekom pilot programu i učimo se na ovaj način kako treba prezentovati plani i program koji će se i kod nas razvijati –istakla je Nikolić.

Da je Predškolska ustanova “Pionir” u samom vrhu Srbije u mnogim segmentima naglašava predsednica Saveza udruženja medicinskih sestara Predškolskih ustanova Srbije Jadranka Spasić:

-Predškolska ustanova “Pionir” u Jagodini ima specifičnu težinu. To je ustanova koja u javnosti predstavlja svoja iskustva dobre prakse bilo da su ona iz oblasti nege vaspitno-obrazovnog rada, kada su medicinske sestre i deca do tri godine u pitanju ili kada se radi o stručnim saradnicima. Nekako nam uvek zadaje domaći zadatak. Njihovi standardi i profesionalne kompetencije u samoj ustanovi su zbilja u samom vrhu, što bi i ostale ustanove trebalo da prate –istakla je Spasić.

Prisutnima se obratila i Snežana Vukašinović, zamenica gradonačelnika Jagodine:

-Vaša briga o deci počinje, kako zakon kaže, od završenih šest meseci deteta. Briga lokalne samouprave grada Jagodine o deci počinje još dok ona nisu ni rođena. Kad to kažem, mislim na novčanu pomoć koju trudnice i porodilje imaju pod uslovom da su nezaposlene. Pored ovoga, mi možemo da se pohvalimo da u našem gadu ne postoji lista čekanja za vrtić. Cena vrtića, iako nije najniža, daleko je od ekonomske cene. Osim toga, samohrani roditelji imaju značajne beneficije kada je u pitanju korišćenje vrtića, ali i lica koja su u stanju socijalnih potreba –napomenula je Vukašinović.

Ovi skupovi akreditovani su od strane Ministarstva prosvete Republike Srbije i Zavoda za unapređivanje vaspitanja i obrazovanja. Vrednuju se kao obavezno stručno usavršavanje zaposlenih u predškolskim ustanovama i boduju se za licencu.

Dušan Miletić

tagovi: , ,

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .