Naslovna // Društvo // Osveštane vrbove grančice u jagodinskim crkvama

Osveštane vrbove grančice u jagodinskim crkvama

Zbog policijskog časa, tokom prethodnog vikenda za Lazarevu subotu i praznik Cveti, hramovi i porte bile su neuobičajeno prazne, a sveštenstvo je služilo liturgiju

Vernici mogu da preuzmu grančice do 17 sati, do početka policijskog časa

Povodom hrišćanskih praznika Lazareve subote i praznika Cveti, jagodinsko sveštenstvo je uz blagoslov Episkopa šumadijskog Gospodina Jovana u petak, 10. aprila, osveštalo vrbove grančice. Tog dana, rano ujutru, jagodinsko sveštenstvo je u svim crkvenim hramovima ovog grada, bez prisustva vernika, održalo liturgiju pređeosvećenih darova, a potom osveštalo i vrbove grančice, koje su vernici mogli da preuzmu u crkevnim hramovima sve do početka policijskog časa u 17 sati.

Prema verovanju, na Lazarevu subotu,  Gospod Isus Hristos je svog prijatelja Lazara, koji je četiri dana bio mrtav i koji je bio sahranjen po svim jevrejskim običajima:

-Gospod ga je jednom rečenicom: „Lazare, iziđi napolje“ podigao iz mrtvih i pokazao svima da vide da je Gospod Isus Hristos gospodar života i smrti. U nedelju, dan posle Lazarevog vaskrsenja, obeležavamo praznik koji je u narodu poznatiji kao Cveti. Tom prilikom, mi se sećamo događaja iz Jerusalima kada je Gospod na magaretu ušao u Jerusalim i bio dočekan od strane naroda uzvikivanjem reči: „Osana Sinu Davidovom“. Bacane su palmove grančice onom stazom gde je Hristos prolazio jašući na magaretu. Te reči koje je narod tada izgovarao pokazivale su prasliku Hrista cara, obećanog mesiju koji treba da dođe i da spase jevrejski narod. To su divni praznici i mnogobrojna deca znaju za Vrbicu, odnosno Lazarevu subotu. Imamo zvončiće i vrbove grančice koji sve pokazuju. Već se oseća radost vaskrsenja Gospodnjeg koje ćemo proslaviti sledeće nedelje –rekao je sveštenik Milan Đorđević.

Zbog vanredne situacije u zemlji, crkve i porte hramova biće neuobičajeno prazne, bez prisustva vernika. Oni će praznike obeležiti u svojim domovima, dok će sveštenstvo služilti liturgiju.

Dušan Miletić

tagovi: , , ,

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .