Naslovna // Društvo // Profesorka iz Amerike na fakultetu u Jagodini: “Sve je divno i volim svaki trenutak ovde”

Profesorka iz Amerike na fakultetu u Jagodini: “Sve je divno i volim svaki trenutak ovde”

“Svi su ljubazni, pomažu mi. Jezik je težak, učim ga, ali vremenom će biti lakše” rekla je mlada profesorka koji radi kao asistent u izvođenju nastave na engleskom jeziku preko programa “Fullbright”

Vera Savić i Sara Ajer: Foto TV Kopernikus

Sara Ajer (24) diplomirala je istoriju na Univerzitetu u Dejtonu. Njen diplomski rad bavi se srpskom istorijom u 19. veku, a pored toga završila je obuku za nastavnika engleskog jezika. Na Fakultet pedagoških nauka u Jagodini došla je preko programa “Fulbrajt”, čiji je cilj unapređivanje interkulturalnih odnosa između Sjedinjenih država i drugih zemalja. Tokom prijavljivanja, mlada profesorka izabrala je da dodatno iskustvo stekne upravo u našoj zemlji.

-Izabrala sam Srbiju kao zemlju gde želim da idem. Što se tiče Jagodine, s obzirom na to da je Fakultet pedagoških nauka izrazio potrebu za lektorom kome je engleski jezik maternji, ja sam došla u ovaj grad –rekla je Sara.

Na Fakultetu pedagoških nauka u Jagodini, Sara je asistent u izvođenju nastave na engleskom jeziku. Kada su u pitanju kolege i studenti, ali i celokupan obrazovni sistem – njeni utisci su veoma pozitivni.

-Za sad je sve divno. Svi su veoma ljubazni, veoma mi pomažu i volim svaki trenutak ovde. Stičem iskustvo izvođenjem nastave i saradnjom sa studentima. Takođe imam i priliku da upoznam divne ljude i stvorim kontakte u Srbiji –rekla je mlada profesorka.

S obzirom na to da se bavi proučavanjem istorije Balkana, Sara želi i da nauči srpski jezik. Boravak u Jagodini joj je idealna prilika za to:

-Još uvek učim. Teško je, ali vremenom će biti lakše –kaže ona sa osmehom.

Fakultet pedagoških nauka u Jagodini već deset godina sarađuje sa Ambasadom Sjedinjenih Država. Do sada su imali brojne predavače iz Amerike i srećni su zbog podrške koju imaju u stručnom usavršavanju nastave engleskog jezika:

-To je izuzetno značajno za studente koji prate program metodike nastave engleskog jezika na mlađem uzrastu, ali i za sve studente kako bi shvatili koliko je interkulturalna komunikacija jako bitna, koliko je važno da poznajemo jedni druge, kulturu jednog šireg sveta i da jednog dana funkcionišemo u cilju rešavanja zajedničkih problema. Globalni svet 21. veka zahtevaće od naše dece, učenika i studenata da se pripreme da budu graditelji mira i saradnje –rekla je Vera Savić, docent na Fakultetu pedagoških nauka u Jagodini.

Sara će na Fakultetu pedagoških nauka u Jagodini biti do kraja ove školske godine. S obzirom na to da u Americi želi da predaje istoriju Balkana, iskustvo iz Srbije biće joj od velike koristi po povratku u domovinu.

D.M.

tagovi: , ,

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .