Naslovna // Društvo // Radionica Međuopštinske organizacije slepih u Jagodini: Mala umetnička dela talentovanih članova

Radionica Međuopštinske organizacije slepih u Jagodini: Mala umetnička dela talentovanih članova

Oni rade sa profesorom likovne kulture u penziji Branislavom Đokićem Kanom i uz čiju pomoć prave različite predmete od gline i folije

Foto: TV Kopernikus

Uz malo folije, gline, koncentracije i dobre volje mogu nastati prava umetnička dela. To su dokazali i članovi Međuopštinske organizacije slepih u Jagodini na umetničkoj radionici koja je počela sa održavanjem prošlog ponedeljka u prostorijama ovog Udruženja.

-Prelepo je, s obzirom na to da ima druženja. Nije teško, inspiracija sama dođe kada si među svojima, a imam i vremena. Profesor je dobar –rekla je uz osmeh Danijela Miljković, slepa od rođenja, a koja je već četiri godine u udruženju.

-Prvi put sam u ovakvoj nekoj radionici. Prijatno sam iznenađen. Volim to, bavio sam se time još u osnovnoj školi, volim da crtam, da pravim skulpture, tako da pronalazim se u tome. Napravio sam drvo, u zimsko doba, bez listova. Za početak sam zadovoljan, videćemo kako će biti u budućnosti –rekao je Saša Krstić, takođe jedan od članova.

Radionicu vodi Branislav Đokić Kan, profesor likovne kulture u penziji iz Jagodine. On već ima iskustva u radu sa osobama sa nekom vrstom invaliditeta.

-Ne mogu da vide, ali oni taktilno mnogo bolje vide nego mi. U planu je da formiramo galeriju od dela koja oni naprave. Ima talentovanih ljudi, koji vole da se zabave. Vidim da im se sviđa. Ja sam zadovoljan. Dok sam držao predavanje svi su me fantastično slušali, bilo je i pitanja i video sam da je to njima interesantno. To su novi materijali sa kojima se oni sreću, pa će moći kod kuće to da rade. Cilj je da im približimo neke materijale, da im razdrmamo ruke, da podstičemo to njihovo druženje i da ga malo oplemenimo –rekao je profesor.

Međuopštinska organizacija slepih u Jagodini postoji od 1956. godine i trenutno broji nešto više od 150 članova. Iz rukovodstva Udruženja istakli su da je ovakva vrsta radionice jedinstvena u našoj zemlji, a koju sprovode sa velikim zadovoljstvom.

-Ova radionica pokazuje da postoji interesovanje kod naših članova. Ja sam to kao predsednik morao da zapazim za ovo vreme koliko mi sedimo ovde. Skoncentrisani su na ovo što se radi i o čemu se govori. Ovo nije cela ekipa, ali organizovaćemo i druge sledeći put da dođu, pa ćemo i njih uključiti. Inače, profesor je pomažući član naše organizacije i predivna osoba –rekao je Milašin Đurđević, predsednik Međuopštinske organizacije slepih u Jagodini.

Članovi Udruženja od samog početka pokazali su da imaju dara za ovu vrstu umetnosti, što rukovodtsvo organizacije u Jagodini veoma raduje. U Somboru, tokom novembra meseca ove godine, očekuje ih tradicionalna smotra slepih i slabovidih, gde će ponosno predstaviti ono što su stvorili. Do kraja godine očekuje ih niz drugih aktivnosti koje će im pomoći: kako u razvijanju svojih umetničkih talenata, tako i u samoj afirmaciji udruženja.

D.M.


tagovi: , ,

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .