Naslovna // Društvo // Rusko groblje u Jagodini dobija 50 novih borića

Rusko groblje u Jagodini dobija 50 novih borića

“Nadam se da će opstati i da će se cela ova šuma obnoviti za par godina” rekao je Dejan Novaković, jedan od akcijaša

Foto: TV Kopernikus

Akcija pošumljavanja Ruskog groblja u Jagodini počela je pretprošlog ponedeljka, a u njoj su učestvovali radnici Jagodinskog sportskog saveza i nekadašnji akcijaši.

-Ovaj prostor korsite svi stanovnici grada Jagodine, bez obzira na godine, za rekreaciju, ali i mnoge sportske ekipe za pripremu i na zahtev mnogih građana. Lokalna samouprava je prethodnh godina pristupila uređenju ovog prostora. Na njemu smo izgradili stazu dužine 800 metara, poligone za decu i za odrasle, napravili smo prilazne stepenice iz svih delova grada, kako bi bilo lakše da se dođe i održavamo redovno ovaj prostor. Na predlog starih akcijaša, koji su nekada u lepim vremenima učestvovali na akcijama, dodajemo boriće. Želimo da povratimo taj broj koji je bio nekada. Mislim da je taj broj bio u duhu ove brojke koja piše na spomeniku palih boraca iz oslobodilačkog rata i evo sada, u saradnji Jagodinskog sportskog saveza i učesnika radnih akcija stare Jugoslavije, pristupili smo pošumljavanju ovog prostora –rekao je Zoran Gligorijević, direktor Jagodinskog sportskog saveza.

Foto: TV Kopernikus

Nekadašnji akcijaši rekli su nam i kada su na tom nekadašnjem prostoru zasađeni prvi borići.

-Ovo je sađeno početkom šezdesetih godina i to su sadili školarci preko tadašnjeg pokreta gorana. Mića šumar je tada bio sekretar pokreta gorana i mi smo to sadili 1964, 1965 i 1966. godine, ali ne ceo potez, već negde do polovine. Kasnije je rađena i druga polovina. Kada izračunamo, ovdašnji borovi su stari sigurno 55, 56 godina –rekao je Dobrica Veselinović, nekadašnji akcijaš.

-Ja sam tu svakog dana, svakog jutra ili popodne u nekoj svojoj šetnji, na zdravom vazduhu i prelepo je. Jagodinski sportski savez, na čelu sa Zoranom Gligorijevićem i lokalnom samoupravom, dao je puno na uređenju ovog parka, plućnog krila grada Jagodine. Uklonjeno je 50 stabala koji su normalno oko 70 godina stari. Moralo je da se sklone zbog potkornjaka, da se druga stabla ne bi zarazila. Evo, na moju i inicijativu kolega, drugara starih akcijaša uradilo se i direktor je već za manje od mesec dana obezbedio pedesetak stabala. Nadam se da će opstati i da će cela ova šuma da se obnovi za par godina –rekao je Dejan Novaković, takođe nekadašnji akcijaš.

Iz Jagodinskog sportskog saveza poručuju da to nije kraj uređenja tog prostora, pa je na ljubiteljima prirode i rekreacije da, uz korišćenje, budu savesni i vode računa o njegovom održavanju.

D.M.

tagovi: , , ,

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .