Naslovna // Društvo // “Šalji u čast”: Prikupljeno 70 jedinica krvi na akciji u Rakitovu kod Jagodine

“Šalji u čast”: Prikupljeno 70 jedinica krvi na akciji u Rakitovu kod Jagodine

Akciju organizovalo Udruženje „Humanisti velikog srca“, a njeno održavanje pomogli su Zavod za transfuziju krvi iz Niša i jagodinski Crveni krst. Dodeljene su i plakete i zahvalnice višestrukim davaocima za iskazanu humanost

Akcija davanja krvi „Šalji u čast“, u organizaciji Udruženja „Humanisti velikog srca“, održana je proteklog ponedeljka u parohijskom domu Crkve Svetog Luke u Rakitovu kod Jagodine, na petogodišnjicu od smrti jednog od osnivača udruženja Zorana Aritonovića, po čijem nadimku akcija i nosi naziv. Prikupljeno je 70 jedinica krvi. Krv je dalo i 12 žena, a bilo je i pet prvih davanja.

-Šalja je bio borac za prava i veliki humanista. Zajedno smo prve korake napravili u ovom udruženju i davali smo sve da ono danas ima više od 600 članova –rekao je Saša Likić, predsednik Udruženja „Humanisti velikog srca“ i dodao da je održavanje ovakvih akcija od velikog značaja.

-Možemo da pomognemo mnogim ljudima. Pet minuta ne znači ništa, a spašava mnogo života. Dobro znamo da jedna jedinica krvi može da spasi više od tri života. Prošle godine smo prikupili više od 800 jedinica krvi. Kao relativno mlado udruženje, to smatramo velikim uspehom –rekao je Likić.

Akciji u Rakitovu odazvao se veliki broj davalaca različitih starosnih generacija: od onih mlađih koji su tek počeli sa doniranjem krvi, pa sve do onih starijih koji su se na ovakvim humanitarnim događajima odomaćili. 

-Krv dajem deseti put i lep je osećaj. Poručio bih svima koji do sada nisu dali krv da treba da dođu i da podrže svaku akciju koju mogu. Dobro je kada možemo da pomognemo nekom drugom –rekao je mladi Stefan Andrijašević iz Jagodine.

Podršku u organizaciji ove akcije pružili su Zavod za transfuziju krvi iz Niša i jagodinski Crveni krst, a organizatori su iskoristili ovu priliku da višestrukim davaocima uruče zahvalnice i plakete za iskazanu humanost u trenucima kada je to bilo najpotrebnije. Sledeću akciju, Udruženje „Humanisti velikog srca“ održaće u saradnji sa Gerontološkim centrom grada Jagodine, 14. juna, na Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi.

Podsećanja radi, Udruženje „Humanisti velikog srca“ osnovano je 2016. godine. Godišnje organizuje tri akcije, a ove godine organizovaće još dve. Sarađuju sa srodnim udruženjima kako iz Srbije, tako i iz Crne Gore i Republike Srpske, a od ove godine sarađivaće i sa organizacijama iz Severne Makedonije i Slovenije.

D.M.

tagovi: , , , , ,

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .