Naslovna // Društvo // Služeno opelo dr-u Mileti Markoviću

Služeno opelo dr-u Mileti Markoviću

Marković je sahranjen istog dana, osmog jula, u Zagrebu, u prisustvu užeg kruga porodice

U prisustvu sveštenih lica, rodbine, prijatelja i saradnika, u Crkvi Svetih arhangela Mihaila i Gavrila, protekle srede služeno je opelo dr-u Mileti Markoviću, povodom njegove nedavne smrti, četvrtog jula u Zagrebu. Marković je preminuo u svojoj 94. godini, a njegovi prijatelji i saradnici istakli su da se radilo o velikom intelektualcu i hroničaru jagodinske istorije:

-Ostao mi je u najlepšem sećanju. Sa njim sam se družio više od 20 godina. Bio je veoma pametan i mudar čovek, sa kojim je uvek imalo o čemu da se priča. Voleo je ozbiljnu muziku, filozofiju i književnost. Bio je redak Jagodinac, a nažalost Jagodinci nisu baš najbolje informisani o njemu. Završio je dva fakulteta, jedan doktorat i napisao je nekoliko knjiga o Jagodini. Ja sam ga često upoređivao sa Vojkanom Veličkovićem koji je ostavio tragove o nekadašnjoj Jagodini. Jedan je od osnivača Rotari kluba u Jagodini i šta da se kaže još o čoveku koji je definitivno zadužio Jagodinu uspomenama na predratno vreme –rekao je prijatelj i saradnik Radomir Košanin.

-Gospodin Mileta Marković bio je poslednji jagodinski patricij. Njegovim odlaskom, stara Jagodina je izgubila mnogo i ja sam imao tu sreću da sa njim uspešno sarađujem godinama –rekao je istoričar Ninoslav Stanojlović.

Dr Mileta Marković sahranjen je u sredu, osmog jula, u Zagrebu, u prisustvu užeg kruga porodice.

D.M.

tagovi: ,

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .