Naslovna // Društvo // Stipendistkinja iz Amerike na Fakultetu pedagoških nauka u Jagodini

Stipendistkinja iz Amerike na Fakultetu pedagoških nauka u Jagodini

“Srbija je odlično mesto za mene kako bih nastavila sa dubljim proučavanjem oblasti koju istražujem. Jagodina mi izgleda kao divno mesto za boravak” rekla je dvadesetjednogodišnja lektorka Ebigejl Melburn

Foto: TV Kopernikus

Fakultet pedagoških nauka u Jagodini već drugu godinu zaredom ugostio je stipendistkinju iz Amerike. Ovaj put, radi se o Ebigejl Melburn iz Ajove, koja će na Fakultetu narednih godinu dana imati ulogu lektora tokom izvođenja nastave engleskog jezika.

Ova dvadesetjednogodišnja devojka, rodom iz Ajove, studira političke nauke na Univerzitetu Kolumbija u Njujorku i njen istraživački rad se zasniva uglavnom na istoriji Evrope, a naročito Balkana.

-Mislim da je Srbija odlično mesto za mene da nastavim sa dubljim proučavanjem ove oblasti. Fakultet pedagoških nauka jako inspiriše svojim radom i načinom na koji gradi bolji sistem obrazovanja za buduće generacije. Veoma sam zahvalna što sam ovde i uzbuđena sam što ću imati priliku da učim od studenata, ali i zajedno sa njima. Jagodina me dosta podseća na mesto gde sam odrasla. Već mi izgleda kao divno mesto za boravak –rekla je Ebigejl.

Fakultet pedagoških nauka u Jagodini dugo sarađuje sa Ambasadom Sjedinjenih Američkih Država kada je razvoj obrazovanja u pitanju i ovo je druga godina kako imaju Fulbrajtovog stipendistu. Oni su istakli da su zbog toga veoma počastvovani i da im je drago što na ovaj način nastavljaju tradiciju međunarodne saradnje sa visokoškolskim ustanovama iz drugih zemalja.

-Imamo tu privilegiju da sarađujemo sa njima i da neko kao Ebigejl bude na našim časovima, da zajedno sarađujemo i razmenjujemo kulturološke sličnosti i razlike između Amerike i Srbije. Na ovaj način, obogaćujemo jedan milje, ne samo kada je učenje stranog jezika u pitanju, već ćemo se baviti i nekim drugim aspektima, svim onim što naš Fakultet pokriva i za šta obrazuje naše buduće učitelje i vaspitače –rekla je Ivana Ćirković Miladinović, vanredna profesorka engleskog jezika na Fakultetu pedagoških nauka u Jagodini.

Iz Ambasade Sjedinjenih Američkih Država istakli su da je njihova saradnja sa Fakultetom pedagoških nauka u Jagodini fantastična.

-Već smo imali nastavnike koji su dolazili ovde i sticali divna iskustva. Mislim da je to obostrano. Naši nastavnici dosta toga nauče u Srbiji i na ovom Fakultetu, dok studenti iz Srbije imaju priliku da uče direktno od izvornog govornika engleskog jezika. Imamo odličnu saradnju i profesori sa ovog fakulteta su naši divni partneri –rekla je Holi Zardus, ataše za kulturu i obrazovanje Ambasade Sjedinjenih Američkih Država.

Ebigejl će na Fakultetu pedagoških nauka biti do kraja ove školske godine. Kako je istakla, jako se raduje što će imati priliku da uči od naših studenata, ali i sa njima, kao i što će tokom svog boravka moći dodatno da poradi na svom poznavanju srpskog jezika.

D.M.

tagovi: ,

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .