Naslovna // Društvo // Student Željko Stojković iz Jagodine najbolji retoričar na takmičenju u Kragujevcu

Student Željko Stojković iz Jagodine najbolji retoričar na takmičenju u Kragujevcu

Pored studenata sa Fakulteta pedagoških nauka u Jagodini, takmičili si se i studenti Medicinskog, Pravnog, Filološkog i Ekonomskog fakulteta. „Ovo je bilo neverovatno iskustvo za mene iz kog sam mnogo naučio“ rekao je Stojković, koji je trenutno na master studijama za učitelja

Željko Stojković sa svojim priznanjem tokom takmičenja u Kragujevcu

Željko Stojković, student Fakulteta pedagoških nauka u Jagodini, osvojio je nagradu za najboljeg govornika Univerziteta u Kragujevcu na nedavno održanom debatnom takmičenju organizacije „OPENS“ (Omladinska prestonica Evrope Novi Sad).

Tema ovogodišnje debate bila je “Novi koraci u starim cipelama”. Ovo takmičenje održano je po drugu godinu zaredom, povodom Međunarodnog dana studenata, a kao takvo, održano je na univerzitetima u četiri grada Srbije: Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu. Na Univerzitetu u Kragujevcu, takmičili su se studentski timovi sa Medicinskog, Pravnog, Filološkog i Ekonomskog, kao i jedan par sa Fakulteta pedagoških nauka u Jagodini, koji su činili upravo Željko Stojković i njegova koleginica Jelica Popović. Na takmičenju u svakom gradu dodeljivala se i nagrada za najboljeg govornika, a nju je osvojio upravo Željko. On je već dobijao priznanja na besedničkim takmičenjima ranijih godina, ali ovo je za njega i koleginicu predstavljalo pravi izazov:

-Mi smo se našli kao ekipa koja nije imala mnogo iskustva u debatama. Bez obzira na to, tamo smo pokazali vrlo zanimljiv nastup i to je rezultiralo nagradom za najboljeg retoričara. To je bilo za mene jedno neverovatno iskustvo. Imao sam priliku da u tom trenutku učim od ljudi koji su osvojili prvo mesto na debatama 2006. godine, a kasnije i sudili. Dosta sam naučio o samom debatovanju koje je kao veština vrlo bitno izvan takmičenja –istakao je Stojković, koji je na insistiranje žirija, bio i jedan od sudija u finalnoj debati.

Bio je i sudija u finalnoj debati (skroz desno)

On je dodao i da je konkurencija bila vrlo kvalitetna i jaka:

-Najintenzivniji “sukob” imali smo sa timom Pravnog fakulteta. Oni ceo svoj semestar posvete tom jednom predmetu, a mi smo na prvoj godini imali debate na predmetu iz filozofije. Ono što su oni nama priredili, dosta nas je spremilo u samoj situaciji i dosta smo naučili od njih –rekao je on, dodavši da je već dobio poziv da učestvuje na Svetskom prvenstvu 2022. godine.

Dekan Fakulteta pedagoških nauka u Jagodini prof. dr Violeta Jovanović pohvalila je Željka kao studenta i istakla da je on oduvek, zbog svog angažovanja, predstavljao pozitivan primer:

-Željko je neko ko je napredovao na fakultetu i koji je došao kao jedan biser koji je dozvolio da bude brušen, koji je mnogo radio na tome. Mislim da je svim profesorima koji su radili sa njim bilo ogromno zadovoljstvo, jer smo mogli da pratimo kako iz dana u dan napeduje i kako postaje sve bolji. Na kojoj god javnoj sceni da se pojavio, pobrao je nagrade ili privukao pažnju. Kao fakultet, izašli smo na crtu Pravnom fakultetu. Jako sam srećna što Fakultet pedagoških nauka u nekim segmentima odmerava snage sa najboljima i što u takvom odmeravanju pokazuje gde mu je mesto, kao i to koliko je priprema za posao učitelja kompleksan posao. Željko je primer jednog učitelja koji je svestran, jer na ovom fakultetu dobija svestrano obrazovanje. U tom svestranom obrazovanju, opet ima prilike da prepozna svoj put, ono u čemu je najbolji i da u tome najviše napreduje –ponosno govori Jovanović.

Željko, koji je trenutno na master studijama na učiteljskom smeru, istakao je ima velike planove za budućnost, te i da se nada da će uskoro naći posao u struci.

D.M.

tagovi: ,

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .