Naslovna // Društvo // Svetski dan zdrave hrane obeležen u jagodinskim vrtićima

Svetski dan zdrave hrane obeležen u jagodinskim vrtićima

Deca su zajedno uz pomoć svojih vaspitača pravila zdrave obroke i provela jedno prepodne u odličnom raspoloženju

Foto: TV Kopernikus

Svetski dan zdrave hrane, 16. oktobar, obeležen je danas u svim objektima predškolske ustanove „Pionir“ u Jagodini.

Mališani su ovaj značajan datum obeležili zajedno sa svojim vaspitačima, koji su im pomagali da, uz pomoć voća i povrća, naprave zdrave obroke. Ujedno su imali i prilike da nauče nešto novo o vođenju zdravog načina života kada je ishrana u pitanju – a sve to na jedan zabavan način:

-Neposredni rad je najbolji. Tako deca usvajaju ono što je bitno i važno. Jednog dana, kada ne budu bili više u vrtiću, setiće se kako su obeležavali ove važne datume. Objekat „Pivarac“ je dao svoj doprinos i izrazio želju da u ovoj situaciji kakva jeste ne zaboravi taj vaspitno-obrazovni deo, koji je prioritet bez obzira na okolnosti koje jesu. Ove godine nismo bili u mogućnosti da primimo roditelje, ali radimo na tome da usavršavamo i učimo decu pravim vrednostima –rekla je Violeta Nikolić, direktorka Predškolske ustanove „Pionir“ u Jagodini.

Ne samo na Svetski dan zdrave hrane, već tokom cele godine u jagodinskim vrtićima pažnja se posvećuje kvalitetnim obrocima. Podsećanja radi, kada svih šest objekata u Jagodini rade punim kapacitetom, dnevno se spremi 6000 obroka:

-Radimo jelovnike za decu od 12 do 18 meseci i do sedam godina. Sve češće je pojava dece koja imaju neku alergiju na pojedine namirnice. Takvoj deci se sprema posebna ishrana koja se distribuira u vrtiću, u kom dete boravi. Što se tiče obroka, imaju ih tri tokom boravka u vrtiću. To su doručak, užina i ručak. Svojim boravkom, dobijaju 70-75 posto ukupne dnevne energetske potrebe –rekla je Marija Milenković, nutricionista u Predškolskoj ustanovi „Pionir“.

Organizacija za hranu i poljoprivredu svake godine, 16. oktobra, obeležava Svetski dan zdrave hrane. Ovaj datum, koji je ustanovljen 1981. godine, u Srbiji se obeležava od 2001. godine, uz podršku Ministarstva zdravlja Republike Srbije. Cilj obeležavanja je podizanje svesti o stvaranju sveta bez gladnih, kao i informisanje najšire populacije o važnosti zdrave ishrane.

D.M.

tagovi: , , , ,

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .